Καρκίνος του μαστού και πρόληψη

Η συχνότητά του παρουσιάζει αύξηση και πάνω από 1 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Γράφει η Σταφυλά Βάνια, Μαστολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr 

O καρκίνος του μαστού αποτελεί μια από τις συνηθέστερες αιτίες θανάτου για τις γυναίκες στις μέρες μας. Η συχνότητά του παρουσιάζει αύξηση και πάνω από 1 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι στη Μ Βρετανία 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η νόσος εμφανίζεται σε κάθε ηλικία τα τελευταία χρόνια δε όλο και πιο συχνά στις νεότερες γυναίκες. Για το λόγο αυτό, το ενδιαφέρον μεγάλων επιστημονικών κέντρων παγκοσμίως συνεχώς αυξάνεται. Μεγάλες διεθνείς μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι ουσιαστικά το «κλειδί» για την ίαση της νόσου. Με άλλα λόγια ο τακτικός προληπτικός έλεγχος του μαστού αποτελεί το μοναδικό τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες μπορούν να «προλάβουν» τη νόσο σε αρχικό στάδιο και να θεραπευτούν αποτελεσματικά.

Παράγοντες κινδύνου

Στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού συντελούν διάφοροι παράγοντες με κυριότερο το οικογενειακό ιστορικό. Ειδικά για τις νέες γυναίκες έχει σημασία εάν στην οικογένεια υπάρχουν συγγενείς με καρκίνο μαστού ή ωοθηκών . Αυτό δε σημαίνει ότι οι γυναίκες με συγγενείς με καρκίνο μαστού ή ωοθηκών θα νοσήσουν απαραίτητα, ούτε και το αντίθετο, ότι δηλαδή οι γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό δεν κινδυνεύουν. Για το λόγο αυτό, όλες ανεξαρτήτως πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο. Άλλοι παράγοντες που φαίνεται να ενοχοποιούνται είναι η μακροχρόνια χρήση οιστρογόνων, η πρώιμη εμμηναρχή, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία, το αλκοόλ και κάποιες παθήσεις του μαστού. Αντίθετα προστατευτικοί παράγοντες είναι ο θηλασμός, η τεκνοποίηση σε νεαρή ηλικία, και η καλή φυσική κατάσταση. Συνεκτιμώντας όλους αυτούς τους παράγοντες είναι δυνατόν να προσδιορίσουμε τον κίνδυνο κάθε γυναίκας για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και να την κατατάξουμε σε συγκεκριμένη ομάδα, ώστε να ακολουθήσει το καλύτερο για αυτή πρόγραμμα πρόληψης.

Πρόληψη

Οι γυναίκες του γενικού πληθυσμού (εκείνες που δεν έχουν επιβαρυντικούς παράγοντες) είναι απαραίτητο να ξεκινούν τον έλεγχο του μαστού τους από τη νεανική ηλικία με την αυτοεξέταση, δηλαδή με ψηλάφηση του μαστού από τις ίδιες, η οποία θα πρέπει να γίνεται τη 10η μέρα του κύκλου τους. Στην ηλικία των 38 ετών πρέπει να πραγματοποιούν την 1η μαστογραφία (κατά προτίμηση ψηφιακή ) και στη συνέχεια να εξετάζονται από τον ειδικό χειρουργό μαστού. Η ετήσια μαστογραφία και η ετήσια κλινική εξέταση σε συνδιασμό με τη μηνιαία αυτοεξέταση πρέπει να συνεχίζονται καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής. Οι γυναίκες με επιβαρυντικούς παράγοντες ακολουθούν πιο εντατικό πρόγραμμα παρακολούθησης το οποίο θα πρέπει να εξατομικεύεται. Στόχος του προληπτικού προγράμματος είναι να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο όσος το δυνατόν συντομότερα δηλαδή σε πρώιμο στάδιο. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εξασφαλίσουμε μικρότερης βαρύτητας χειρουργικές επεμβάσεις και καλύτερα αποτελέσματα για την ποιότητα ζωής της ασθενούς και την επιβίωσή της. Συνεπώς πραγματοποιούμε αδιαλείπτως τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο και εάν στις εξετάσεις υπάρχει κάποιο εύρημα , θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσουμε σε περαιτέρω έλεγχο από ειδική ομάδα ιατρών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση