Λίγα λόγια για τον Θυρεοειδή

Ελάχιστα επεμβατική η χειρουργική του θυρεοειδούς.

Γράφει ο Παπαβραμίδης Θεοδόσιος, Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων και συνεργάτης του Doc.gr 

Τι είναι ο θυρεοειδής και ποιος ο ρόλος του;

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ενδοκρινείς αδένες του ανθρωπίνου σώματος. Ο θυρεοειδής έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται χαμηλά στον τράχηλο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο αδένας παράγει ορμόνες, οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία των περισσοτέρων οργάνων.

Πότε ο θυρεοειδής πάσχει;

Ο θυρεοειδής μπορεί να πάσχει με δύο τρόπους: μορφολογικά ή/και λειτουργικά. Η μορφολογική «ασθένεια του θυρεοειδή» σχετίζεται τόσο με τον όγκο του όσο και με την δομή του. Από την αρχαιότητα, κάθε διόγκωση του θυρεοειδούς ονομάζεται βρογχοκήλη. Όσον αφορά την δομή του, μπορεί να υπάρχουν ένας ή περισσότεροι όζοι, μικροί ή μεγάλοι, που συχνά δεν είναι ορατοί και αντιληπτοί με την ψηλάφηση.

Η λειτουργική δυσλειτουργία του θυρεοειδή σχετίζεται με την ποσότητα των ορμονών που εκκρίνονται. Όταν, οι θυρεοειδικές ορμόνες δεν επαρκούν, τότε μιλάμε για υποθυρεοειδισμό ενώ, όταν υπάρχει υπερέκκριση μιλάμε για υπερθυρεοειδισμό. Σε επίπεδο καθημερινής πράξης η διαταραχή των θυρεοειδικών ορμονών απορρυθμίζει τον μεταβολισμό των κυττάρων με δυσμενείς συνέπειες για την καρδιά, την κυκλοφορία του αίματος, την κινητικότητα του εντέρου, την ανάπτυξη του σκελετού, τις εσωτερικές καύσεις του οργανισμού, τον κύκλο και τη γονιμότητα της γυναίκας κ.α.

Πότε πρέπει να χειρουργηθεί ο θυρεοειδής;

Οι περισσότερες παθήσεις του θυρεοειδούς δεν είναι χειρουργικές και συνήθως αντιμετωπίζονται και ρυθμίζονται από γιατρούς παθολογικών ειδικοτήτων και κυρίως από ενδοκρινολόγους. Οι ενδείξεις για χειρουργείο είναι συγκεκριμένες και χωρίζονται σε απόλυτες και σχετικές.

Απόλυτες ενδείξεις είναι:

  1. Βιοψία η οποία αποδεικνύει την παρουσία νεοπλάσματος
  2. Διόγκωση του αδένα (είτε λόγω όζων είτε διάχυτη) που προκαλεί πιεστικά φαινόμενα στα γύρω όργανα
  3. Ακίνητη ψηλαφητή διόγκωση του αδένα
  4. Ταχέως αναπτυσσόμενη συμπαγής διόγκωση του αδένα

Σχετικές ενδείξεις είναι:

  1. Παρουσία όζου μεγαλύτερου από 3 εκ.
  2. Επιθυμία αφαίρεσης του αδένα από τον ασθενή
  3. Παρουσία όζων σε ακτινοβολημένο τράχηλο
  4. Νοσολογία του αδένα που δεν έχει ελεγχθεί με συντηρητικές θεραπείες
  5. Απεικονιστικά ευρήματα που προσδίδουν υψηλή υπόνοια κακοήθειας σε ήδη υπάρχοντα όζο

Ακριβώς η παρουσία σχετικών ενδείξεων είναι που προκαλεί συχνά διχογνωμίες μεταξύ των επιστημόνων που ασχολούνται με το θυρεοειδή.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η βιοψία του θυρεοειδή είναι ενδεικτική και όχι αποδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στον αδένα. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ασθενείς με μία ή πολλαπλές μη παθολογικές προεγχειρητικές βιοψίες δια βελόνης να έχουν τελική ιστολογική έκθεση που αναφέρει παρουσία καρκινώματος και το αντίστροφο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση