Ορθοδοντική: τι είναι και πότε εφαρμόζεται

Όσο ταχύτερα επισκεφθεί κανείς έναν ορθοδοντικό και προλάβει το πρόβλημα στα αρχικά του στάδια, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.

Γράφει ο Αναστάσιος Ράμμος, ορθοδοντικός και συνεργάτης του doctoranytime.gr 

Η ορθοδοντική είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται στα δόντια και στοχεύει στην αποκατάσταση της καλής λειτουργίας της άνω και κάτω γνάθου (ομιλία, κατάποση), αλλά και της αισθητικής του προσώπου. Ο ειδικός γιατρός είναι ο ορθοδοντικός, ο οποίος αποκτά την εξειδίκευσή του μετά την οδοντιατρική σχολή.

Πού εφαρμόζεται ορθοδοντική;

Η ορθοδοντική μπορεί να εφαρμοστεί σε οδοντικά προβλήματα όπως συνωστισμός, σύγκλιση, απόκλιση δοντιών και σε σκελετικά προβλήματα όπως όταν δεν έχει αναπτυχθεί ορθώς η χωροταξική σχέση της άνω και κάτω γνάθου. Τα κυριότερα ορθοδοντικά προβλήματα που αναφέρονται είναι: η χασμοδοντία, η σταυροειδής σύγκλειση, ο συνωστισμός, ο προγναθισμός της άνω ή της κάτω γνάθου και η υπερσύγκλειση. Η έγκαιρη επίσκεψη σε ορθοδοντικό μπορεί να περιορίσει μελλοντικά προβλήματα με τα δόντια όπως η τερηδόνα, η περιοδοντικές νόσοι, προβλήματα ομιλίας, γενικότερα οδοντιατρικά προβλήματα.

Γενικότερα, η ορθοδοντική θεραπεία στόχο έχει να αποκτήσει ο ασθενής ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο.

Ποια αίτια προκαλούν ορθοδοντικά προβλήματα;

Τα ορθοδοντικά προβλήματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας ή κάποιων συνηθειών. Μπορεί να εμφανιστούν από τη γέννηση ενός ατόμου ή να είναι επίκτητα. Οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν ορθοδοντικό στις εξής περιπτώσεις: ατύχημα, στοματική αναπνοή, παρατεταμένος θηλασμός δακτύλου, πλημμελής κατάποση, πρόωρη απώλεια δοντιών.

Πάντως αν τα προβλήματα διαγνωστούν εγκαίρως και σε νεαρή ηλικία μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε ορθοδοντικό;

Η καλύτερη θεραπεία είναι ως γνωστόν η πρόληψη. Όσο ταχύτερα επισκεφθεί κανείς έναν ορθοδοντικό και προλάβει το πρόβλημα στα αρχικά του στάδια, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Από μικρή κιόλας ηλικία, καλό είναι να επισκεφθεί ένα άτομο τον ορθοδοντικό, ώστε να διαγνωστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και μελλοντικά σε αυτό το άτομο. Όταν απευθύνεται κάποιος σε ορθοδοντικό σε νεαρή ηλικία τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, καθώς λόγω του ότι βρίσκεται στην ανάπτυξη μπορούν να διορθωθούν τα κατασκευαστικά και οδοντικά προβλήματα γρηγορότερα. Ακόμη και τα σκελετικά προβλήματα αντιμετωπίζονται πιο εύκολα και γρήγορα και δεν χρειάζονται μακροχρόνιες θεραπείες.

Και για τους ενήλικες όμως η ορθοδοντική είναι εξίσου αποτελεσματική και μπορεί να διορθώσει υπάρχοντα προβλήματα. Ηλικιακό όριο στην εφαρμογή των μεθόδων αντιμετώπισης ορθοδοντικών προβλημάτων δεν υπάρχει. Είναι σημαντικό να επιλέξετε τον κατάλληλο ειδικό, ώστε να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να αποκτήσετε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση