Έφυγε από τη ζωή ο 17χρονος Sam Berns, που έπασχε από προγηρία

«Παρότι υπάρχουν πολλά εμπόδια στη ζωή μου, δεν θέλω οι άνθρωποι να με λυπούνται», έλεγε ο Sam. «Δεν σκέφτομαι συνεχώς αυτά τα εμπόδια και εξάλλου καταφέρνω να ξεπερνώ τα περισσότερα».

Πηγή: Sam Berns

Ο Sam Berns έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιανουαρίου 2014 σε ηλικία 17 ετών, πάσχοντας από ένα εξαιρετικά σπάνιο νόσημα που επιφέρει πρόωρη γήρανση και λέγεται νόσος του Hutchinson-Gilford ή προγηρία.

Οι γονείς του, γιατροί και οι δύο, έδωσαν μια αξιοσημείωτη μάχη μαζί με το γιό τους, που δεν δίσταζε ποτέ να μιλήσει για τη νόσο του, δίνοντας έτσι μαθήματα ζωής και παρρησίας.

«Παρότι υπάρχουν πολλά εμπόδια στη ζωή μου, δεν θέλω οι άνθρωποι να με λυπούνται», έλεγε ο Sam. «Δεν σκέφτομαι συνεχώς αυτά τα εμπόδια και, εξάλλου, καταφέρνω να ξεπερνώ τα περισσότερα».

Οργάνωσαν το Progeria Research Foundation, ένα ίδρυμα που έχει να επιδείξει αξιοσημείωτη δράση απέναντι στο νόσημα.

Η σύντομη ζωή του Sam περιγράφεται στο ντοκιμαντέρ Life According to Sam.

Τι είναι η προγηρία

Η πρηγηρία είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο νόσημα που προκαλεί πρόωρη γήρανση. Πιθανολογείται οτι πρόκειται για μια κυτταρική μετάλλαξη που κάνει ευπαθή τα κύτταρα του πάσχοντος, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται πρόωρα μια σειρά από εκφυλιστικά νοσήματα που αφορούν την τρίτη ηλικία, όπως η αρτηριοσκλήρυνση, καρδιαγγειακές ανωμαλίες, καθυστέρηση της ανάπτυξης, ατροφία των μυών, ο διαβήτης κλπ Οδηγεί σε πρόωρο θάνατο την πρώτη ή δεύτερη δεκαετία της ζωής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση