ΕΟΠΥΥ ώρα μηδέν

ΕΟΠΥΥ αγοραστής υπηρεσιών υγείας και όχι πάροχος. Σε διαθεσιμότητα 8.500 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ και 1.200 γιατροί στα νοσοκομεία.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν παρατείνει την απεργία, που άρχισε στις 25 Νοεμβρίου, μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, σήμερα αναμένεται να κριθεί το μέλλον της απεργίας, καθώς η ομοσπονδία και οι σύλλογοι καλούνται να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους, ενώπιον της επερχόμενης διαθεσιμότητας και κινητικότητας 8.500 γιατρών, που έχει αποφασισθεί.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

«Οι αλλαγές στην Υγεία δεν γίνονται μόνο για οικονομικούς λόγους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη «Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου» με θέμα «Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Υγείας: Βελτιώνοντας την Υγεία των Πολιτών», που έλαβε χώρα χθές, Πέμπτη, από το υπουργείο Υγείας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Βεβαίως, έπρεπε να σταματήσει η σπατάλη και πρέπει η χώρα να πάψει να παραλύει από τα ελλείμματα. Είχαμε τις υψηλότερες δαπάνες στην Υγεία, ενώ οι πολίτες καλούνταν συνεχώς να βάζουν περισσότερο το χέρι στην τσέπη. Έχουμε τα περισσότερα ιατρεία και όλοι πήγαιναν στα νοσοκομεία. Έχουμε πολλούς γιατρούς, αλλά οι πολίτες περίμεναν μήνες για να επισκεφθούν έναν γιατρό. Έχουμε περισσότερες εξετάσεις σε μαγνητικές ακόμη και από τις ΗΠΑ. Υπήρχε ένα στρεβλό σύστημα, το οποίο χρειαζόταν σαρωτική μεταρρύθμιση. Είμαστε αποφασισμένοι και θα την κάνουμε», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο κ. Horst Reichenbach από την Task Force και η κυρία Zsuzsanna Jakab, Διευθύντρια Ευρώπης του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και ο Γερμανός Υφυπουργός Υγείας, κ. Thomas Ilka. Ολόκληρα τα πρακτικά της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα εδώ.

Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Ο ΕΟΠΥΥ ήταν ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αγοραστής υπηρεσιών υγείας και όχι πάροχος θα είναι ο ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με την έκθεση που ενέκρινε, χθές Πέμπτη, το Συμβούλιο. Επιπλέον, σε καθεστώς διαθεσιμότητας μπαίνουν 8.500 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ και 1.200 γιατροί στα νοσοκομεία.

Η τοποθέτηση του υπουργού

Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης προσερχόμενος στο Μέγαρο Μουσικής, δήλωσε:

«Δεν συζητώ με απεργούς, το κράτος δεν εκβιάζεται, είναι πάγια αρχή μου. Δεν είναι ώρα για αγωνιστικές διεκδικήσεις, είναι ώρα για δουλειά. Ελπίζω οι γιατροί να το καταλάβουν. Θέλουμε να είναι μέρος της μεταρρύθμισης, να συζητήσουμε μαζί και να βρούμε λύσεις. Αν, όμως, επιλέξουν τη συνέχιση της απεργίας, η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει χωρίς αυτούς».

Οι γιατροί αντιδρούν

«Οι γιατροί δεν παραπλανούνται από διασπαστικά σενάρια ή οποιουδήποτε απεργοασπαστικούς μηχανισμούς, ούτε διαπραγματεύονται τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική ηγεσία πρόκειται να αφανίσει τους λειτουργούς της υγείας και να εκποιήσει τη δημόσια πρωτοβάθμια υγεία», δηλώνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

«Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης επιθυμεί “εδώ και τώρα” βίαιη διάλυση, ώστε να δώσει στην τρόικα 10.000 διαθεσιμότητες και να εισπράξει τα εύσημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας.

Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ θα περάσουν στο ΕΣΥ. Οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν, εάν θα έχουν πλήρη απασχόληση στο ΕΣΥ ή θα εργάζονται ως συμβεβλημένοι στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση