Συρία – Άμαχοι στο έλεος έντονων βομβαρδισμών

Οι πολίτες δεν είναι μόνο τα άμεσα θύματα των βομβαρδισμών, αλλά ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη καθώς οι υγειονομικές εγκαταστάσεις ανατολικά του Χαλεπίου έχουν μπει στο στόχαστρο.

Πηγή: Γιατροί χωρίς σύνορα

130,000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή Al Safira, στην επαρχία του Χαλεπίου, η οποία υφίσταται βίαιες επιθέσεις από τις 8 Οκτώβρη. Επί του παρόντος, υπάρχει ανεπαρκής ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων και ολοένα αυξανόμενων αναγκών των εκτοπισμένων.

Οι συγκρούσεις, οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιθέσεις έχουν αφήσει 76 νεκρούς στην πόλη της Al Safira. Σε ολόκληρη την περιοχή, καταγράφηκαν 450 τραυματίες σε διάστημα πέντε ημερών, οι οποίοι εισήχθησαν στις ιατρικές δομές που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF). Στο νοσοκομείο των MSF στην ίδια περιοχή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει 34 τραυματίες από την Al Safira.

«Αυτές οι εξαιρετικά βίαιες επιθέσεις έχουν αναγκάσει ανθρώπους που έχουν ήδη εκτοπιστεί μια φορά σε μια νέα έξοδο» λέει η Marie-Noëlle Rodrigue, Διευθύντρια Αποστολών των MSF. Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι, σχεδόν όλοι οι άμαχοι από την πόλη της Al Safira και από γειτονικούς καταυλισμούς όπου οι MSF παρείχαν βοήθεια, έχουν καταφύγει βόρεια. «Φτάνουν σε περιοχές που είναι ήδη γεμάτες με εκτοπισμένους και στις οποίες οι λίγες ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται εκεί έρχονται αντιμέτωπες με τεράστιες ανάγκες» προσθέτει η Marie-Noëlle Rodrigue.

Στην πόλη Manbij, εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου είχαν καταγράψει σχεδόν 200.000 εκτοπισμένους πριν από το νέο αυτό ρεύμα. Η δυνατότητα υποδοχής νέων ασθενών έχει πλέον κορεστεί. Οικογένειες είναι στοιβαγμένες σε δημόσια κτίρια και σε αγροκτήματα στην περιοχή… Σε κτίρια υπό κατασκευή, χωρίς πόρτες ή παράθυρα, έχουν καταφύγει μέχρι και 10 οικογένειες ανά διαμέρισμα. Άλλες οικογένειες έχουν εγκατασταθεί σε έναν πρόχειρα στημένο καταυλισμό σε παλιό πάρκινγκ, με μία μόνο τουαλέτα. Όλοι όσοι έφυγαν και δεν είχαν τίποτα στη διάθεσή τους είναι πλέον άποροι και έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο χειμώνα πολέμου.

Οι πολίτες δεν είναι μόνο τα άμεσα θύματα των βομβαρδισμών, αλλά ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη καθώς οι υγειονομικές εγκαταστάσεις ανατολικά του Χαλεπίου έχουν μπει στο στόχαστρο. Στις 21 Οκτωβρίου, βαρέλι με εκρηκτική ύλη TNT έπεσε από ελικόπτερο σε ένα νοσοκομείο πεδίου στην πόλη Blat, θέτοντας το νοσοκομείο εκτός λειτουργίας. Στις 10 Σεπτεμβρίου, το νοσοκομείο πεδίου στο Bab El επίσης βομβαρδίστηκε. Η επίθεση αυτή άφησε 11 νεκρούς και πέντε τραυματίες.

«Τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και οι χώρες με επιρροή στις συγκρούσεις, θα πρέπει να δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα για την επίλυση των επειγόντων ζητημάτων της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας όπως έκαναν και στο θέμα των χημικών όπλων» δηλώνει ο Δρ Mego Terzian, Πρόεδρος των MSF. «Είναι ζωτικής σημασίας να αρθούν τα πολιτικά και διοικητικά εμπόδια στην παροχή βοήθειας σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση».

Οι MSF αγωνίζονται να παράσχουν επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν τραυματιστεί και εκτοπιστεί. Όμως, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει επίσης να κινητοποιήσει κι άλλους ανθρωπιστικούς φορείς. Η βοήθεια που παρέχεται στους πληθυσμούς που ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες είναι πάρα πολύ μικρή.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αποτελούμενες από διεθνές και ντόπιο προσωπικό, λειτουργούν έξι νοσοκομεία και δύο κέντρα υγείας στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Το διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2012 και Σεπτεμβρίου2013 οι ομάδες των MSF στη Συρία πραγματοποίησαν 90.175 ιατρικές συνεδρίες, 4.491 χειρουργικές επεμβάσεις και 1.426 γεννήσεις.

Επείγουσα έκκληση για τη Συρία

Υπολογίζεται ότι 6,8 εκατομμύρια Σύριοι έχουν ανάγκη επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία και στις γειτονικές χώρες. Στηρίξτε τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τον πληθυσμό της Συρίας με μια δωρεά.

Με 35 ευρώ παρέχουμε χειρουργικό υλικό για 20 ασθενείς

Μέσω Τράπεζας: Alpha Bank αριθμός λογαριασμού 104 00232000 1125

Μέσω ίντερνετ: support.msf.gr/Syria-conflict

Μέσω σταθερού τηλεφώνου ΟΤΕ 901 11 153153 (3,68 ευρώ/κλήση συμπεριλ. ΦΠΑ)

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση