Θεσσαλονικιές που ακολούθησαν το παράδειγμα της Αντζελίνα Τζολί

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ιατρική ομάδα καθοδηγεί γυναίκες υψηλού κινδύνου και κρίνει ποιες θα υποβληθούν στο τεστ που δείχνει αν έχουν το ελαττωματικό γονίδιο (BRCA1)

Πηγή: Εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Οταν η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί υποβαλλόταν σε προληπτική επέμβαση διπλής μαστεκτομής για να προλάβει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο, στη Θεσσαλονίκη άλλες 31 γυναίκες είχαν πάρει την ίδια απόφαση και σώθηκαν.

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ιατρική ομάδα καθοδηγεί γυναίκες υψηλού κινδύνου και κρίνει ποιες θα υποβληθούν στο τεστ που δείχνει αν έχουν το ελαττωματικό γονίδιο (BRCA1) και πρέπει να κάνουν χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή προληπτική μαστεκτομή. Οσες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες και στους μαστούς υποβάλλονται σε μαστεκτομή ή ωοθηκεκτομή. Σε επέμβαση διπλής μαστεκτομής υποβλήθηκαν τόσο η Τζολί όσο και η τραγουδίστρια Αναστάζια.

Με αφορμή το χαρακτηρισμό του Οκτωβρίου ως μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, οι ειδικοί του «Παπαγεωργίου» στέλνουν μήνυμα ελπίδας στις γυναίκες, μέσω του «ΑτΚ». «Οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το αιματολογικό τεστ που ανιχνεύει αν είναι φορείς των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 που παίζουν ρόλο στον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Σε όσες είναι φορείς ή ταξινομούνται σε ομάδα υψηλού κινδύνου συστήνεται η διενέργεια προφυλακτικής μαστεκτομής. Ετσι μειώνεται δραματικά ο κίνδυνος να νοσήσουν», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο Σπύρος Μηλιαράς, αναπληρωτής καθηγητής στην Α’ Χειρουργική Πανεπιστημιακή Κλινική ΑΠΘ, υπεύθυνος του ιατρείου μαστού στο «Παπαγεωργίου».

Μαζί με πλαστικούς χειρουργούς, μαιευτήρες – γυναικολόγους και ογκολόγους συμμετέχει στο προληπτικό πρόγραμμα.

Ολόκληρο το άρθρο είναι διαθέσιμο εδώ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση