Η πρόταση για το νέο ΕΟΠΥΥ

24ωρη εξωνοσοκομειακή φροντίδα, εφημερίες, οικογενειακός γιατρός πλήρους απασχόλησης

Δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόταση για τον ΕΟΠΥΥ της Επιστημονικής Επιτροπής υπό τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας κ. Κυριάκο Σουλιώτη, για την Υποστήριξη της Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η πρόταση προβλέπει ανατροπή του παρόντος τρόπου λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με εφημερίες, ανάλογες με εκείνες των δημόσιων νοσοκομείων, εξωνοσοκομειακή φροντίδα 24 ώρες το 24ωρο και δυνατότητα οικογενειακού γιατρού. Για τους γιατρούς προβλέπεται εργασιακό πλαίσιο πλήρους απασχόλησης.

Τα βασικά σημεία συνοψίζονται ως εξής:

  • Διαμόρφωση ενός ενιαίου, δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την υπαγωγή όλων των δημόσιων δομών ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία ΕΣΥ, μονάδες ΠΦΥ ΕΟΠΥΥ, δομές Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.) σε ένα φορέα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους.
  • Το νέο σύστημα αφορά στην 24ωρη λειτουργία των δομών ΠΦΥ. Αυτό σημαίνει ότι οι μονάδες ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥ θα λειτουργούν κατά τα πρότυπα των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ.
  • Η Επιτροπή θεωρεί απαραίτητη την υιοθέτηση της πλήρους απασχόλησης για όλους τους ιατρούς που υπηρετούν στο νέο δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ.
  • Εισάγεται ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού ως δικαίωμα (και όχι ως υποχρέωση) του πολίτη και ως υποχρέωση του συστήματος έναντι των πολιτών.
  • Υιοθετείται ένα πλουραλιστικό υπόδειγμα αποζημίωσης των ιατρών στο οποίο περιλαμβάνεται, πέραν της πάγιας αντιμισθίας, όπου αυτή προβλέπεται, τα κάτωθι: α) για όσους αναλάβουν ρόλο οικογενειακού ιατρού προτείνεται ένα σύστημα αποζημίωσης το οποίο θα περιλαμβάνει κατά κεφαλήν αμοιβή (capitation) και – επιπλέον- αμοιβή στη βάση αποτελεσμάτων και στη βάση της διαχείρισης πολλαπλών προβλημάτων, την υποστήριξη δράσεων πρόληψης κ.λπ. και β) για τους υπόλοιπους είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν πολιτικές αποζημίωσης στη βάση του όγκου των παρεχόμενων φροντίδων (αντίστροφη σχέση).
  • Εισάγεται η κατ’ οίκον φροντίδα με την ενεργοποίηση του ρόλου του νοσηλευτή ΠΦΥ αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας οι οποίοι συγκροτούν μια ειδική ομάδα, που έχει ως σημείο αναφοράς τον οικογενειακό ιατρό.
  • Με σημείο αναφοράς την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προτείνεται όπως ξεκινήσει άμεσα η προοπτική συγκρότηση ενός ατομικού αρχείου υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρέδωσε, μαζί με τον Υφυπουργό, κ. Αντώνη Μπέζα, την πρόταση για τον ΕΟΠΥΥ της Επιστημονικής Επιτροπής για την Υποστήριξη της Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλη Βλασταράκο.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Η πρόταση αυτή αποτελεί την αφετηρία για την διενέργεια ενός ευρύτατου διαλόγου μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των συναρμόδιων φορέων. Θέλω, όμως, να καταστήσω απολύτως σαφές ότι πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες στο χώρο της υγείας, το ταχύτερο δυνατό».

Την πρόταση σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, κ. Δημήτρης Βαρνάβας:

Ασαφή απάντηση φαίνεται πως δίνει και η περιώνυμη επιτροπή Σουλιώτη στο ερώτημα τι είδους Πρωτοβάθμια Περίθαλψη πρέπει να φτιαχτεί στη χώρα μας. Στα δύσκολα απαντά πως πρόκειται για πολιτικό ζήτημα που δεν την αφορά, ενώ στα προφανή δίνει δύο-τρείς απαντήσεις και διαλέγει ο ενδιαφερόμενος όποια του αρέσει. Λαμβάνοντας υπόψη πως σε λίγες μέρες θα εμφανιστεί και δεύτερο πόρισμα, αυτό της Task Force, γίνεται κατανοητό πως το πόρισμα της Επιτροπής Σουλιώτη παρουσιάστηκε τη δεδομένη στιγμή με τυμπανοκρουσίες ώστε να θεωρηθεί πως γίνεται «διάλογος».

Ο ΙΣΑ έχει αναρτήσει την πρόταση με σκοπό τη διαβούλευση

Καλούμε τους γιατρούς μέλη μας να εκφράσουν τις όποιες παρατηρήσεις και προτάσεις τους μέχρι τις 20/10/2013, προκειμένου να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή εισήγηση μας, στο πλαίσιο του διαλόγου του ΙΣΑ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στο επόμενο διάστημα.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ) επισημαίνει:

Ναι στην μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ, οχι σε απολύσεις και περιορισμούς πρόσβασης των ασφαλισμένων σε εξειδικευμένους ιατρούς.

Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης για το νέο ΕΟΠΥΥ είναι διαθέσιμο εδώ.

Διαβάστε το, σχολιάστε το.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση