Σώσε τις μέλισσες

Δυστυχώς, η κατάσταση στη διατροφική μας αλυσίδα δεν είναι μόνο κακή, είναι πολύ χειρότερη, εξαιτίας του μοντέλου κατανάλωσης που ανέπτυξε και προώθησε μετά τον πόλεμο η αλματωδώς αναπτυσσόμενη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.

Τιμές που βρέθηκαν στο μητρικό γάλα, υπερβαίνουν τα – λεγόμενα – επιτρεπτά όρια, μέχρι και 19 φορές.

Οι χημικοί βομβαρδισμοί φρούτων και λαχανικών, κυμαίνονται από 4 μέχρι 18 ψεκασμούς.

Η αγρανάπαυση και η εγκατάλειψη της εντατικοποιημένης μονοκαλλιέργειας, είναι πολιτικές και πρακτικές άγνωστες.

Αποτελεί κοινό μυστικό οτι οι παραγωγοί κάποιων ειδών σήμερα καλλιεργούν ή εκτρέφουν για τον εαυτό τους είδη διαφορετικά από αυτά που καλλιεργούν ή εκτρέφουν για το καταναλωτικό κοινό.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Μια συχνή δικαιολογία της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων είναι ο στόχος να απελευθερωθεί ο κόσμος από το προβλημα της πείνας. Ωστόσο, η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι ήδη αρκετή. Προκειμένου να εξαλειφθεί η πείνα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα φτάνουν «στα σωστά χέρια και στα σωστά στόματα». Η ίδια δικαιολογία θα χρησιμοποιηθεί ή ήδη χρησιμοποιείται για την προώθηση των σπόρων υβριδίων και στη συνέχεια των μεταλλαγμένων.

Η αλήθεια όμως είναι ότι όλα υποκινούνται από το κέρδος. Το ολοένα και μεγαλύτερο κέρδος. Όχι βέβαια για τους αγρότες. Αλλά για τους πολυεθνικούς κολοσσούς που διαχειρίζονται επί της ουσίας την γεωργική παραγωγή και την τροφική αλυσίδα. Όλοι συνηθίσαμε να ακούμε για διατροφικά σκάνδαλα και να μην αντιδρούμε τελικά, σαν να πρόκειται για κάποια είδηση που δεν μας αφορά.

Μια πρόσφατη έρευνα της Greenpeace έρχεται να επιβεβαιώσει άλλη μια φορά το γνωστό πρόβλημα. Ο δεύτερος κύκλος αναλύσεων σε φρούτα και λαχανικά που πραγματοποίησε η Greenpeace, επιβεβαιώνει πως δεκάδες φυτοφάρμακα καταλήγουν στο πιάτο μας και η διατροφή μας κινδυνεύει, με παράπλευρη απώλεια… τις μέλισσες.

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2013 έγιναν αναλύσεις σε 34 δείγματα 11 λαχανικών και φρούτων ευρείας κατανάλωσης, τα οποία πωλούνται στην ελληνική αγορά. Στα δείγματα εντοπίστηκαν υπολείμματα από 32 εξαιρετικά τοξικά φυτοφάρμακα (πολλά από αυτά απαγορευμένα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), που είναι πολύ επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η Greenpeace απαιτεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαγορεύσει οριστικά όλα τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας και βάζουν σε κίνδυνο τις μέλισσες και να στηρίξει τη βιώσιμη γεωργία στην Ελλάδα. Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα αφορά στα χημικά κοκτέιλ (παράλληλη χρήση πολλών φυτοφαρμάκων στο ίδιο φρούτο ή λαχανικό). Στα 4 δείγματα μήλων εντοπίστηκαν 17 διαφορετικές δραστικές ουσίες με το ένα δείγμα να συγκεντρώνει 9 από αυτές ταυτοχρόνως. Σε ένα μόνο δείγμα αχλαδιών βρέθηκαν 6 δραστικές ουσίες. Στα 4 δείγματα κερασιών βρέθηκαν συνολικά 7 δραστικές ουσίες και 4 ουσίες στα 2 δείγματα ντομάτας. Πάνω από τις μισές δραστικές ουσίες που εντοπίστηκαν στο σύνολο των δειγμάτων είναι διασυστηματικές, δηλαδή δεν παραμένουν μόνο στον εξωτερικό φλοιό του φρούτου και του λαχανικού, αλλά εισχωρούν στους ιστούς του, άρα βρίσκονται σε ολόκληρο τον καρπό και όχι μόνο στην επιφάνειά του. Εξαφανίζονται οι μέλισσες, εξαφανίζεται η τροφή μας Οκτώ από τις δραστικές ουσίες που βρέθηκαν είναι πολύ επικίνδυνες για τις μέλισσες, με 5 να ανήκουν στην κατηγορία των νεονικοτινοειδών. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Επτά στα δέκα λαχανικά και φρούτα εξαρτώνται από την επικονίαση των μελισσών (η μεταφορά της γύρης για να γονιμοποιηθούν τα άνθη και να γίνουν καρποί). Όσο οι πληθυσμοί των μελισσών καταρρέουν λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων, τόσο εμείς στερούμαστε βασικά είδη διατροφής.

Ολόκληρη η μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση