Περισσότεροι άνθρωποι έχουν κινητά τηλέφωνα παρά τουαλέτες

Περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν κινητά τηλέφωνα από όσους έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής, επισημαίνει σε πρόσφατη έκθεσή του ο Οργανισμός Ηνωμενων Εθνών.

Έξι δισεκατομμύρια από τα επτά δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν κινητά τηλέφωνα, αλλά μόνο το 4,5 δισεκατομμύρια έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής και 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι αφοδεύουν σε υπαίθριους χώρους.

Περίπου 20 χώρες, κυρίως στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% των προαναφερομένων.

Η έλλειψη υγιεινής είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Όταν πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να βρουν ένα μέρος για να ουρήσουν ή να αφοδεύσουν γίνονται ακόμα πιο ευάλωτα στη σεξουαλική βία. Ακόμα η έλλειψη σε τουαλέτες στα σχολεία παρεμποδίζει την πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Η πρόσβαση σε τουαλέτες θα συμβάλει στη μείωση κατά 36% σε διάρροια και συναφείς νοσολογικές καταστάσεις, που σκοτώνει χιλιαδες παιδιά κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο, δήλωσε ο Marin Mogwanja, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού του ΟΗΕ για τα παιδιά.

Ο στόχος της μείωσης κατά το ήμισυ του ποσοστού των ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε κατάλληλες πηγές νερού έχει επιτευχθεί, αλλά ο στόχος για μείωση κατά το ήμισυ του ποσοστού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής εξακολουθεί να παραμένει ανεκπλήρωτος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση