Μεταλλική εμβρυουλκία

Άλλες ονομασίες

Κλασσική εμβρυουλκία

Γενικά

Η μεταλλική ή κλασσική εμβρυουλκία εκτελείται πολύ σπάνια, σε ποσοστό λιγότερο του 1% των αναρροφητικών εμβυουλκών. Οι τύποι μεταλλικών εμβυουλκών είναι πολλοί. Τα χαρακτηριστικά τους όμως είναι παρόμοια. Αποτελούνται από δύο κοχλιάρια, αριστερό και δεξιό, τα οποία είναι είναι χιαζόμενα είτε παράλληλα. Τα κοχλιάρια έχουν δύο επιφάνειες μία κυρτή εξωτερική ή πυελική και μία κοίλη, εσωτερική ή κεφαλική. Τα κοχλιάρια καταλήγουν σε λαβές. Οι κλασσικοί εμβρυουλκοί είναι σχεδιασμένοι κατά κύριο λόγο για έλξη και δευτερευόντως για στροφή της κεφαλής. και Σήμερα η χρήση των μεταλλικών εμβρυουλκών έχει αντικατασταθεί από την καισαρική τομή και διενεργείται μόνο όταν το κεφάλι βρίσκεται χαμηλά στο πυελικό έδαφος, οπότε και έχουμε την χαμηλή εμβρυουλκία ή εμβρυουλκία εξόδου. Σε κάθε περίπτωση οι εμβρυουλκίες θα μπορούσαν να διακριθούν σε εκείνες στις οποίες χρειάζεται και ασκείται μόνο έλξη, σε εκείνες στις οποίες χρειάζεται και ασκείται στροφή και έλξη και σε εκείνες που εφαρμόζονται σε ισχιακή προβολή για την έξοδο της επόμενης κεφαλής. Για κάθε ένα από αυτά τα είδη υπάρχει και διαφορετικός τύπος εμβυουλκού, που καλύπτει τις εκάστοτε απαιτήσεις.

Ενδείξεις

Ενδείξεις για εκτέλεση εμβρυουλκίας αποτελούν η παράταση του τοκετού, η παράταση της δεύτερης περιόδου του τοκετού, διάφορες μαιευτικές επιπλοκές, όπως προεκλαμψία, εκλαμψία, πρόωρη αποκόλληση πλακούντα, οι προηγούμες εγχειρήσεις στη μήτρα, όπως οι καισαρικές τομές ή οι ινομυωματεκτομές, οι διάφορες παθολογικές καταστάσεις της μητέρας, όπως καριοπάθειες, μεγάλη μυωπία κλπ, οι λοιμώξεις κατά τον τοκετό, η έλλειψη συνεργασίας της επιτόκου. Από την πλευρά του εμβρύου ένδειξη αποτελεί η εμβρυική δυσχέρεια.

Προϋποθέσεις

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκτέλεση της κλασσικής εμβυουλκίας είναι
1. η πλήρης διαστολή του τραχήλου
2. η ρήξη των υμένων
3. η εμπέδωση της κεφαλής του εμβρύου
4. η προβολή του εμβρύου να είναι ιναική σε λοξή ή ευθεία θέση
5. το έμβρυο να είναι ζωντανό
6. η ουροδόχος κύστη να είναι άδεια
7. να έχει εφαρμοστεί αναλγησία ή αναισθησία
8. να υπάρχει εμπειρία του μαιευτήρα

Δυσμενή προγνωστικά σημεία για την εφαρμογή μέσης εμβρυουλκίας είναι ο σχηματισμός μεγάλης προκεφαλής, η αναστολή εξέλιξης της εμπέδωσης, η μακροσωμία του εμβρύου, η μη σαφής ταξινόμηση της ανατομίας της πυέλου.

Μετά το πέρας της επέμβασης είναι απαραίτητος ο έλεγχος της ακεραιότητας της μήτρας με δακτυλική επισκόπηση. Επίσης επισκοπούνται ο τράχηλος και ο κόλπος.

Επιπλοκές

Οι κίνδυνοι από την εκτέλεση της κλασσικής εμβρυουλκίας είναι πολλοί. Συγκεκριμένα στη μητέρα μπορεί να προκληθούν

α. Κακώσεις στη μήτρα, στον τράχηλο και στον κόλπο κατά την τοποθέτηση των κοχλιαρίων. Οταν δεν υπάρχει πλήρης διαστολή του τραχήλου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ρήξης της μήτρας.

β. Κακώσεις στη κύστη ή στο ορθό από βίαιη ή άτεχνη εισαγωγή των κοχλιαρίων, ενώ δεν αποκλείεται τα κοχλιάρια να περάσουν και στην περιτοναικη κοιλότητα.

γ. Σοβαρές κακώσεις στα μαλακά μόρια της μητέρας από τη συμπίεση τους, με τα κοχλιάρια του εμβρυουλκού πάνω στα οστά της πυέλου.

Στο έμβρυο η είσοδος των κοχλιαρίων καθώς και κακή εφαρμογή τους σε αυτό, μπορεί να προκαλέσει κακώσεις. Οι γενικότερες επιπτώσεις της κλασσικής εμβυουλκίας στο έμβρυο είναι η βραδυκαρδία, η υποξία, το κάταγμα του κρανίου με ή χωρίς αιμάτωμα, διάσειση του εγκφάλου, κάκωση των οφθαλμών, τραυμτικό καταρράκτη, θόλωση του κερατοειδούς, αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς, εξόρυξη οφθαλμού, παράλυση του προσωπικού νεύρου, νέκρωση του τριχωτού της κεφαλής, κεφαλαιμάτωμα, αιμορραγία από ρήξη φλεβικών κόλπων, εκδηλώσεις εγκεφαλικής βλάβης, όπως σπαστικότητα, επιληψία κλπ, κώφωση από κάκωση ή αιμορραγία κ.α.

Ακριβώς επειδή οι κίνδυνοι από την κλασσική εμβρυουλκία είναι πολλοί στη σύγχρονη μαιευτική πράξη προτιμάται η ασφαλής εκτέλεση της καισαρικής τομής σε κάθε περίπτωση παρατεινόμενου τοκετού, μαιευτικής δυσαναλογίας, αποτυχίας πρόκλησης τοκετού κ.α., με αποτέλεσμα η επέμβαση του ιατρού στον κόλπο, για τη διευθέτηση του τοκετού, με κλασσική εμβυουλκία να έχει περιοριστεί ιδιαίτερα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση