Κύηση και AIDS

Γενικά

Στον άνθρωπο, το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας προκαλείται τουλάχιστον από δύο τύπους ιών, οι οποίοι είναι ο HIV-1 και ο HIV-2.

Τρόποι μετάδοσης

Οι τρόποι μετάδοσης της λοίμωξης είναι με την σεξουαλική επαφή, την έκθεση στο αίμα και τα προιόντα του, καθώς με κάθετη μετάδοση από την μητέρα, η οποία παρουσιάζει την HIV λοίμωξη, στο έμβρυο ή στο παιδί σε ποσοστό 90%. Επίσης, ο χρόνος που γίνεται η μετάδοσης του ιού από την μητέρα στο έμβρυο και στο νεογνό είναι άγνωστος. Κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, ο ιός έχει απομονωθεί στους εμβρυκούς ιστούς και στον πλακούντα, επίσης, κατά τον τοκετό έχει απομονωθεί στον ομφάλιο λώρο που σημαίνει πως πιθανώς να υπάρχει ενδομήτρια λοίμωξη.

Ακόμη, η μετάδοση του ιού, μπορεί να γίνει και στη φάση του τοκετού με το αίμα και τις εκκρίσεις από το γεννητικό σύστημα της μητέρας με HIV λοίμωξη. Η μετάδοση του ιού HIV-1 από την μητέρα στο νεογνό μπορεί να επηρεαστεί από ανοσολογικούς, ιολογικούς, μαιευτικούς και άλλους παράγοντες της μητέρας. Ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται, όταν η ρήξη των υμένων του εμβρύου έχει γίνει σε χρόνο μεγαλύτερο από 4 ώρες από τον τοκετό.

Εργαστηριακή διάγνωση της λοίμωξης

Η διάγνωση της HIV λοιμωξης μπορεί να γίνει με την ανοσοενζυμική μέθοδο όπως Elisa αναζητώντας αντισώματα στον ορό των HIV-1 και HIV-2. Το θετικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνεται με την μέθοδο Western-blot. Ακόμη, με κυτταροκαλλιέργεια για την αναζήτηση του ιού στο αίμα και στο κολπικοτραχηλικό έκκριμα όπως επίσης με την απομόνωση του ιού με την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης. Η άμεση διάγνωση της HIV λοιμωξης μπορεί να γίνει με BCR, ώστε να γίνει ανίχνευση του DNA του ιού σε δείγμα περιφεριακού αίματος του εμβρύου που η λήψη του έγινε με την βοήθεια των υπερήχων.

Αντιμετώπιση

Από τις γυναίκες με HIV λοιμωξη το 80% είναι στην αναπαραγωγική ηλικία και από τις εγκύους, 20-40% μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο νεογνό.

Η φαρμακευτική αγωγή Zidovudine στη μητέρα προ του τοκετού και κατά τον τοκετό καθώς και στο νεογνό αμέσως μετά την γέννηση, περιορίζει τον κίνδυνο μετάδοσης στο 8%. Επιπλέον, η θεραπευτική συγκέντρωση του φαρμάκου στο έμβρυο μπορεί να προφυλάξει κατά την κύηση, τον τοκετό και την νεογνική περίοδο. Νεογνά που προέρχονται από μητέρες με HIV λοιμωξη, πρέπει να εξετάζονται για την παρουσία αντι-HIV αντισωμάτων ανά τρίμηνο ως τους 18 μήνες μετά τον τοκετό και στην συνέχεια ανά έτος μέχρι την ενηλικίωσή τους. Αναφέρονται περιπτώσεις παιδιών που θεωρήθηκαν μολυσμένα και αργότερα αρνητικοποιήθηκαν.

Η καισαρική τομή ως μέθοδος διεκπαιρέωσης του τοκετού, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο της επίκτητης μετάδοσης της λοίμωξης κατά τον τοκετό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση