Εγκυμοσύνη και ερυθρά

Κίνδυνος υπάρχει κυρίως κατά τους τρείς πρώτους μήνες της κυήσεως.

Αν μια γυναίκα που είναι έγκυος μολυνθεί από τη γνωστή παιδική ασθένεια ερυθρά, τότε το έμβρυο διατρέχει σοβαρούς κινδύνους. Αυτό αφορά κυρίως τους τρείς πρώτους μήνες της κυήσεως.

Αν η εγκυμονούσα νοσήσει από ερυθρά, κινδυνεύει σοβαρά η υγεία του εμβρύου. Οι πιο συχνές βλάβες που μπορεί να προκληθούν έχουν σχέση με τα μάτια του παιδιού (καταρράκτης), την ακοή του (κώφωση) και την καρδιά του (συγγενείς καρδιοπάθειες).

Γι΄αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό η μέλλουσα μητέρα να έχει περάσει οπωσδήποτε ερυθρά. Σε όλες τις μέλλουσες μητέρες γίνεται εξέταση αίματος, για να βρεθεί αν έχουν αντισώματα έναντι της ερυθράς. Αν έχουν επαρκείς ποσότητες σημαίνει οτι έχουν ανοσία απέναντι στη νόσο και δεν κινδυνεύουν να ‘κολλήσουν’ ερυθρά κατά την εγκυμοσύνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις (που αποτελούν και την πλειοψηφία) δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αν δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες αντισωμάτων, η γυναίκα πρέπει να εμβολιάζεται με την προϋπόθεση οτι δεν είναι τη στιγμή αυτή έγκυος ή οτι δεν θα μείνει έγκυος τους επόμενους τρεις μήνες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση