Τα παράδοξα με την αντιβίωση

Κάποιες φορές δεν παίρνουμε αντιβιοτικά ή τουλάχιστον δεν τα παίρνουμε σωστά, αν και είναι απολύτως απαραίτητα.

Το ότι στη χώρα μας (και όχι μόνο) γίνεται κατάχρηση των αντιβιοτικών δεν αποτελεί είδηση. Κάποιες φορές όμως δεν παίρνουμε αντιβιοτικά ή τουλάχιστον δεν τα παίρνουμε σωστά, αν και είναι απολύτως απαραίτητα.

Η αμυγδαλίτιδα είναι νόσημα που προκαλείται στην μεγάλη πλειοψηφία από το μικρόβιο που λέγεται στρεπτόκοκκος και εμφανίζεται σε νέα άτομα με υψηλό πυρετό και πύον στις αμυγδαλές (τα ‘λαιμά’ που λέγανε οι παλιότεροι).

Επειδή η αγωγή είναι εδώ αιτιολογική, τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Δηλαδή σε 1-2 μέρες ο ασθενής που είχε 39 πυρετό και πονούσε στο λαιμό αισθάνεται πλέον μια χαρά και παραβαίνοντας τις οδηγίες του γιατρού κάποιες φορές διακόπτει την αντιβίωση…

Ομως, εδώ η αντιβίωση είναι απολύτως απαραίτητη και μάλιστα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών. Κι αυτό γιατί είναι απαραίτητη η απόλυτη εκρίζωση του μικροβίου, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος επιπλοκών από ζωτικά όργανα (νεφρά, καρδιά κτλ). Ο κίνδυνος αυτός είναι βέβαια μικρός, αλλά τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι σοβαρά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση