ΚΑΚΩΣΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Γενικά

Οι χιαστοί σύνδεσμοι είναι δύο, ο πρόσθιος και ο οπίσθιος. Βρίσκονται στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατου και παρέχουν σταθερότητα στο πρόσθιο – οπίσθιο άξονα αυτού. Ο πρόσθιος χιαστός εμποδίζει την πρόσθια ολίσθηση της κνήμης πάνω στο μηριαίο, ενώ ο οπίσθιος την ολίσθηση προς τα πάνω.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ο πρόσθιος χιαστός παθαίνει ρήξη όταν η βία ωθήσει το άνω άκρο της κνήμης προς τα εμπρός σε σχέση με το μηρό. Μεμονωμένη ρήξη του πρόσθιου χιαστού είναι σπάνια. Συνήθως συνοδεύει ρήξη των πλάγιων συνδέσμων ή των μηνίσκων.

Διάγνωση

Η διάγνωση θα στηριχθεί στο μηχανισμό κάκωσης, την ύπαρξη αιμάρθρου (αίμα εντός της άρθρωσης), στις ειδικές συρταροειδείς δοκιμασίες, στη μαγνητική τομογραφία και στην αρθροσκόπηση.

Θεραπεία

Η σημερινή τάση είναι η χειρουργική αποκατάσταση μεμονωμένης ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Αυτό, γιατί απεδείχθη με πολλές πειραματικές και κλινικές εργασίες ότι ο ρόλος του προσθίου χιαστού είναι πρωταρχικός στη σταθερότητα του γόνατος και ότι η μη αποκατάσταση του οδηγεί σε προοδευτική χαλάρωση του έσω πλαγίου συνδέσμου, ρήξη του έσω μηνίσκου και αποσταθεροποίηση του γόνατος.

Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που αντιμετωπίζεται συντηρητικά η ρήξη του πρόσθιου χιαστού, δηλαδή εφαρμόζεται πρώιμη έναρξη κινησιοθεραπείας με ενίσχυση του τετρακέφαλου, μετά από ολιγοήμερη ανάπαυση του μέλους. Αν ο τετρακέφαλος τέτοιων ατόμων ενισχυθεί σημαντικά είναι δυνατή η συμμετοχή τους ακόμα και σε αθλοπαιδιές.

Σε περιπτώσεις απόσπασης του συνδέσμου με οστικό τμήμα από την κνήμη τότε η θεραπεία είναι χειρουργική (καθήλωση με σύρμα ή βίδα).

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση