ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΔΙΑΦΥΣΕΩΣ ΚΝΗΜΗΣ

Γενικά

Στην κνήμη συμβαίνουν όλα τα είδη των καταγμάτων. Η βία μπορεί να είναι άμεση προκαλώντας συνήθως εγκάρσια, ελαφρά λοξά ή και συντριπτικά κατάγματα ή έμμεση, οπότε προκαλούνται λοξά και σπειροειδή κατάγματα. Μπορεί επίσης τα κατάγματα να είναι διπολικά, να οφείλονται σε καταπόνηση και πολύ συχνά να είναι ανοιχτά, επειδή η πρόσθιο-εσωτερική επιφάνεια της κνήμης βρίσκεται αμέσως κάτω από το δέρμα.
Τα κατάγματα αφορούν στη μεγαλύτερη αναλογία και τα δυο οστά, σπανιότερα μόνο τη κνήμη και πολύ πιο σπάνια μόνο την περόνη. Η διάγνωση βασίζεται στη κλινική εικόνα, που συνήθως είναι η τυπική των καταγμάτων και στον ακτινολογικό έλεγχο.

Θεραπεία

Η θεραπεία των καταγμάτων της κνήμης μπορεί να γίνει συντηρητικά ή χειρουργικά.

Το κάταγμα της διάφυσης της κνήμης έχει την εξής ιδιομορφία στην θεραπεία του. Για να επανέλθει ο ασθενής στην προηγούμενη κατάσταση του και να μη παραμείνει καμία αναπηρία, πρέπει οι αρθρώσεις του γόνατος και της ποδοκνημικής να διατηρήσουν τις φυσιολογικές τους σχέσεις, που εύκολα διαταράσσονται όταν η κνήμη πωρωθεί με βράχυνση, γωνίωση ή στροφή. Η συντηρητική αγωγή συνίσταται σε ανάταξη και ακινητοποίηση με γύψο, ενώ η χειρουργική αγωγή περιλαμβάνει την εφαρμογή εξωτερικής οστεοσύνθεσης ή ενδομυελικού ήλου ή οστεοσύνθεσης με πλάκα και βίδες.

Ασφαλής πώρωση των καταγμάτων της διάφυσης της κνήμης επέρχεται συνήθως μετά από 3-4 μήνες. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις καθυστερημένης πώρωσης ή και ψευδάρθρωσης όπου χρειάζεται συνήθως χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση