7 συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Διατηρείστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, κατά προτίμηση το ίδιο κάθε ημέρα.

Ένα μεγάλο πσοστό των ενηλίκων αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο του, με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της ημέρας, να αισθάνεται κούραση ή υπνηλία. Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες, είναι πιθανό η ποιότητα του ύπνου σας να αυξηθεί αισθητά και καταστάσεις όπως για παράδειγμα οι αϋπνίες να πάψουν να σας απασχολούν.

  1. Διατηρείστε λοιπόν ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, κατά προτίμηση το ίδιο κάθε ημέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνήστε περίπου την ίδια ώρα καθημερινά. Αυτό το πρόγραμμα βοηθά να συντονίσετε το εσωτερικό σας ‘ρολόι’ προκειμένου να επιτύχετε έναν 7ωρο ή 8ωρο ύπνο, ο οποίος είναι απαραίτητος για τον ενήλικα.
  2. Kάνετε ένα ζεστό μπάνιο πριν πάτε για ύπνο.
  3. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε πριν πέσετε στο κρεβάτι. Διαβάστε ένα ευχάριστο και ‘ελαφρύ’ βιβλίο ή περιοδικό η ακούστε λίγη μουσική. Αυτά θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τους παλμούς της καρδιάς και να ηρεμήσετε.
  4. Αποφύγετε να κοιτάτε κάθε λίγο και λιγάκι το ρολόι σας. Βάλτε το ξυπνητήρι σε σημείο που μπορείτε να το ακούτε, αλλά να μην το βλέπετε.
  5. Αποφύγετε την κατανάλωση, νωρίς το απόγευμα, καφείνης και άλλων διεγερτικών ουσιών.
  6. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε τακτικά, γιατί η άσκηση βοηθά να κοιμάστε πιο γρήγορα και για μεγαλύτερο διάστημα.
  7. Μην εθιστείτε στην κατανάλωση υπνωτικών φαρμάκων, τα οποία, εκτός των άλλων, μπορεί να διαταράξουν τον ομαλό κύκλο του ύπνου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση