Το φύσημα στα παιδιά

Υπάρχουν δύο ειδών φυσήματα. Τα λειτουργικά ή «αθώα» και τα οργανικά.

Το φύσημα δεν είναι νόσος, είναι ένα ακροαστικό εύρημα. Πρόκειται για τον ήχο που παράγει η ροή του αίματος και ακούγεται με το στηθοσκόπιο, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει πως είναι κάτι το παθολογικό.

Υπάρχουν δύο ειδών φυσήματα. Τα λειτουργικά ή «αθώα» και τα οργανικά. Τα οργανικά είναι παθολογικά, συνήθως συνοδεύονται και από άλλα σημεία ή συμπτώματα νόσου και υποδηλώνουν κάποια παθολογική οντότητα (στένωση ή ανεπάρκεια βαλβίδας της καρδιάς, ροή του αίματος μέσα από παθολογική επικοινωνία, συγγενή καρδιοπάθεια κ.λ.π).

Τα λειτουργικά ή «αθώα» φυσήματα είναι ήχοι που παράγονται στα παιδιά επειδή η κυκλοφορία τους είναι υπερκινητική, δηλαδή το αίμα εξωθείται από την καρδιά με αυξημένη ταχύτητα και στροβιλίζεται παράγοντας αυτό τον ήχο. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πώς αυτό το φύσημα άλλοτε ακούγεται και άλλοτε δεν ακούγεται.

Επομένως όταν διαπιστωθεί στο παιδί ένα φύσημα, δεν χρειάζεται πανικός. Οι πιθανότητες είναι περισσότερες να είναι κάτι αθώο. Δεν πρέπει όμως σε καμμία περίπτωση να παραμεληθεί. Μιά επίσκεψη στο γιατρό θα δώσει τη λύση, ειδικά με την διενέργεια ενός υπερηχογραφήματος της καρδιάς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση