Βοηθάει ο βελονισμός στη διακοπή του καπνίσματος;

Η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο βελονισμός στα άτομα που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, αποτελεί ίσως την πιο δημοφιλή ένδειξή του.

Είναι γνωστό σε όλους τους καπνιστές ότι δώδεκα περίπου ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, εμφανίζονται συμπτώματα όπως ανησυχία, τρόμος, ταχυκαρδία, εφίδρωση, πονοκέφαλος, αδυναμία συγκέντρωσης και άγχος. Τα ενοχλήματα αυτά, που οφείλονται στην ελάττωση των επιπέδων της νικοτίνης στο αίμα, διαρκούν λίγες μόνο ημέρες. Εντούτοις, μεγάλος αριθμός καπνιστών που επιχειρούν να απαλλαγούν από τη βλαβερή αυτή συνήθεια, ωθούνται ξανά στο κάπνισμα, μη μπορώντας να τα ανεχθούν.

Η είσοδος της βελόνας στα σημεία βελονισμού, προκαλεί την απελευθέρωση από τον οργανισμό ουσιών με ισχυρή “χαλαρωτική” δράση, που μπορούν να καταστείλουν τα συμπτώματα που προκαλούνται από τη στέρηση της νικοτίνης. Οι συνεδρίες βελονισμού επαναλαμβάνονται καθημερινά τις πρώτες ημέρες και μέρα παρά ημέρα την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα με την ανταπόκριση του κάθε ατόμου. Χρησιμοποιούνται πολύ λεπτές και αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης, που τοποθετούνται σε σημεία βελονισμού στο σώμα ή το πτερύγιο του αυτιού. Κάθε συνεδρία βελονισμού διαρκεί 20 – 30 λεπτά της ώρας. Από αυτούς που υποβάλλονται σε θεραπεία, 70 % αναφέρει έλλειψη έντονης στέρησης και 50% συμπτωματολογία απέχθειας (αλλοίωση γεύσης – όσφρησης, τάση εμέτου). Τελικά, 65% των ασθενών που υποβάλλονται σε βελονισμό, διακόπτει το κάπνισμα για ένα τουλάχιστον μήνα.

Τα μακροχρόνια αποτελέσματα του βελονισμού προοδευτικά μειώνονται, εφόσον αριθμός ατόμων αρχίζει το κάπνισμα μετά τους τρεις μήνες, κυρίως σαν αποτέλεσμα αυθόρμητης κοινωνικής συμπεριφοράς ή κάτω από την πίεση γεγονότων και καταστάσεων. Είναι προφανές ότι ο βελονισμός, σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατό να προλάβει παρόμοιες συμπεριφορές. Για αυτό το λόγο, η ενεργή συμμετοχή και η ισχυρή θέληση του ατόμου, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση