Περιτονίτιδα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι η φλεγμονή της περιτοναϊκής κοιλότητας. Η περιτοναϊκή κοιλότητα είναι η κοιλότητα της κοιλιάς μέσα στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πεπτικού σωλήνα (κοιλιακός οισοφάγος, στόμαχος, δωδεκαδάκτυλο, λεπτό και παχύ έντερο) και άλλα όργανα, κυρίως του πεπτικού συστήματος (συκώτι, χοληφόρα, πάγκρεας, σπλήνας, γυναικεία έσω γεννητικά όργανα). Η κοιλότητα αυτή καθώς και όλα τα όργανα καλύπτονται από μία μεμβράνη που ονομάζεται περιτόναιο κι έτσι η φλεγμονή αυτής της μεμβράνης (και κατ’ επέκταση της κοιλότητας) λέγεται περιτονίτιδα.

Αιτιολογία

Είναι κυρίως μικροβιακή, από μικρόβια που βρέθηκαν εκεί γιατί τρύπησε ή έκανε ρήξη κάποιο όργανο, που περιέχει μικρόβια (διάτρηση έλκους, ρήξη σκωληκοειδούς αποφύσεως, ρήξη παχέως εντέρου κλπ) κι έτσι τα μικρόβια ξεφεύγουν και χύνονται στην περιτοναϊκή κοιλότητα και δημιουργούν τη φλεγμονή. Αλλες αιτίες είναι το υδροχλωρικό οξύ (όπως στη χημική περιτονίτιδα), που χύνεται στην κοιλιά τις πρώτες ώρες μετά τη διάτρηση του έλκους, που ακόμα δεν υπάρχουν μικρόβια.
Οσον αφορά τις αιτίες, τα συμπτώματα, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση, η περιτονίτιδα υπάγεται στην οξεία κοιλία και περιγράφεται σε αντίστοιχη ενότητα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση