Παρενέργειες και ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων

Δύο όροι που συχνά χρησιμοποιούνται ως ταυτόσημοι, ωστόσο, σημαίνουν διαφορετικά πράγματα.

Είναι και τα δύο καταστάσεις που δεν θέλουμε να συμβούν. Ωστόσο, αν και οι όροι χρησιμοποιούνται ως ταυτόσημοι, σημαίνουν δύο διαφορετικά πράγματα.

Κάθε φάρμακο είναι μια ουσία που επιδρά σε μία ή περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού, ανάλογα με το ποιά είναι η ουσία που περιέχει. Εμείς το δίνουμε για να αξιοποιήσουμε τις περισσότερες φορές μία από τις ιδιότητές του. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα εκδηλωθούν και οι υπόλοιπες. Αυτό είναι ανεπιθύμητη ενέργεια. Κάτι δηλαδή που είναι φυσιολογικό και επόμενο να συμβεί, απλά δεν είναι ο λόγος για τον οποίο δίνουμε το φάρμακο, γι’ αυτό και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ανεπιθύμητο.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις (σπανιότερες) το φάρμακο μπορεί να παρουσιάσει – για διάφορους λόγους κάθε φορά – κάποιες δράσεις μη αναμενόμενες που συχνά επιβάλλουν τη διακοπή της χορήγησής του. Εδώ μιλάμε για περενέργειες.

Για παράδειγμα, όταν δίνουμε ασπιρίνη (σε χρόνια βάση) σε ένα άτομο που έχει ρευματισμούς εκμεταλλευόμαστε την αντιφλεγμονώδη δράση της ασπιρίνης, που απαλύνει τον πόνο, τις αρθραλγίες κτλ. Η ασπιρίνη, ως γνωστόν, έχει και αντιαιμοπεταλιακή δράση δρώντας θα λέγαμε σαν ήπιο αντιπηκτικό. Η ενέργεια αυτή είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση ανεπιθύμητη, αλλά τη γνωρίζουμε, την ελέγχουμε και δεν επιβάλλει τη διακοπή του φαρμάκου. Αν όμως η ασπιρίνη προκαλέσει κάποια άλλη βλάβη, πχ εμβοές στα αυτιά ή αιμορραγία από το πεπτικό, τότε μιλάμε για περενέργεια και θα αναγκαστούμε να διακόψουμε το φάρμακο στο συγκεκριμένο ασθενή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση