Λένε ότι “η κοιλιά είναι ο τάφος του γιατρού”. Γιατί;

Ακούγεται κάπως υπερβολικό, αλλά έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Πράγματι, νοσήματα που εκδηλώνονται με πόνο στην κοιλιά μπορεί να οδηγήσουν το γιατρό σε λάθος διάγνωση ή σε αδυναμία να θέσει τη σωστή διάγνωση.

Οταν υπάρχει πόνος στην κοιλιά, ειδικά σε κάποιο νέο σε ηλικία άτομο, το μυαλό του γιατρού (αλλά και του ασθενούς) πάει αμέσως στην υποψία της σκωληκοειδίτιδας. Τα βασικά κριτήρια που διαθέτουμε για τη διάγνωση είναι ο πόνος (χαμηλά δεξιά στην κοιλιά), τα αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια και ο πυρετός.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που συγκεντρώνουν τα περισσότερα ή και όλα από αυτά τα κριτήρια, αλλά δεν είναι σκωληκοειδίτιδα. Συμβαίνει κάποιες φορές να οδηγείται κανείς στο χειρουργείο με τη διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας, αλλά όταν ανοίγεται, διαπιστώνεται οτι η σκωληκοειδής απόφυση δεν πάσχει!

Όπως επίσης και το αντίστροφο: περιπτώσεις που καθόλου δεν έμοιαζαν με την τυπική μορφή της σκωληκοειδίτιδας, ωστόσο ήταν σκωληκοειδίτιδα και πιθανώς χρειάστηκε να οδηγηθούν στο χειρουργείο τελικά.

Η εμπειρία και η κλινική διαίσθηση του γιατρού παίζουν συχνά μεγάλο ρόλο.

Έχει δημιουργηθεί αρκετός θόρυβος για ιατρικά λάθη σχετικά με τη σκωληκοειδίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Θα πρέπει να ξέρουμε οτι όταν η σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται με άτυπες εκδηλώσεις (κι αυτό δεν είναι ασυνήθιστο) χρειάζεται παρακολούθηση. Η σωστή διάγνωση δεν είναι πάντα δυνατό να βγεί αμέσως.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση