Θετικό αυστραλιανό αντιγόνο

Σε εξετάσεις που κάνατε (είτε για κάποιο λόγο είτε προληπτικά) βρέθηκε θετικό αυστραλιανό αντιγόνο. Ή είστε αιμοδότης και μετά την τελευταία φορά που δώσατε αίμα η αιμοδοσία σας ενημέρωσε οτι υπάρχει κάποιο πρόβλημα (θετικό αυστραλιανό αντιγόνο).

Ο γιατρός σας, που πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα, θα σας ενημερώσει οτι έχετε προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Η συχνότερη προέλευση της μολύνσεως παλαιότερα ήταν οι μεταγγίσεις.

Σήμερα το αίτιο αυτό έχει πρακτικά εξαλειφθεί και η κυριότερη οδός μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή.

Πολύ σπάνια ενδέχεται η μετάδοση να οφείλεται σε οδοντιατρική ή άλλη χειρουργική επέμβαση.

Θετικό αυστραλιανό αντιγόνο – Τι γίνεται μετά;

Όταν για οποιοδήποτε λόγο μολύνεται κανείς από το αυστραλιανό αντιγόνο, δηλαδή το αντιγόνο της ηπατίτιδας Β, σε μεγάλο ποσοστό (περίπου 80-90%) ο ίδιος ο οργανισμός θα ξεπεράσει το πρόβλημα μέσα σε 6 μήνες.

Δηλαδή το αυστραλιανό αντιγόνο θα πάψει πια να υπάρχει στο αίμα και θα αναπτυχθούν αντισώματα που πλέον προστατεύουν το άτομο από την ηπατίτιδα Β (το άτομο αυτό έχει ανοσία).

Αν όμως περάσουν οι 6 μήνες και το αυστραλιανό αντιγόνο εξακολουθεί να υπάρχει, τότε το άτομο αυτό γίνεται φορέας της ηπατίτιδας Β. Είναι σε γενικές γραμμές υγιής, αλλά μπορεί να μεταδώσει τη νόσο.

Από τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία αυτή, ένα ποσοστό θα αναπτύξει χρόνια ηπατίτιδα Β, που αποτελεί ένα πρόβλημα υγείας με σοβαρότερες διαστάσεις.

Θετικό αυστραλιανό αντιγόνο – Τι μπορώ να κάνω;

Η ειλικρινής επικοινωνία γονέων και παιδιών μέσα στην οικογένεια, αλλά και μεταξύ ερωτικών συντρόφων μπορεί να προλάβει αρκετά προβλήματα.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα δεδομένη. Έτσι, η χρήση του προφυλακτικού είναι το σημαντικότερο προληπτικό μέτρο.

Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β είναι επίσης καθοριστικής σημασίας, πάντα κατόπιν ιατρικής συμβουλής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση