Αν μάθετε ότι ο σύντροφός σας έχει ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα Β στην Ελλάδα δεν είναι τόσο σπάνια, όσο νομίζετε. Περίπου 3% του πληθυσμού είναι φορείς.

Συμβαίνει κάποιες φορές, συνήθως μετά από τυχαίο εργαστηριακό έλεγχο, να μαθαίνει κανείς οτι ο σύντροφός του ή η σύντροφός του έχει ηπατίτιδα Β.

Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιούσατε προφυλακτικό, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου. Θα πρέπει λοιπόν κανείς να συμβουλευθεί άμεσα το γιατρό του και να κάνει εργαστηριακές εξετάσεις, για να διαπιστώσει αν έχει μολυνθεί από ηπατίτιδα Β, αν είναι δηλαδή θετικός στο αυστραλιανό αντιγόνο. Όλο το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει ο έλεγχος δεν θα πρέπει να υπάρχουν σχέσεις ή τουλάχιστον να χρησιμοποιείται απαραίτητα προφυλακτικό.

Οι κίνδυνοι μετάδοσης όταν χρησιμοποιεί κανείς προφυλακτικό είναι πολύ μικροί.

Σε περίπτωση που έχει περάσει κανείς ηπατίτιδα Β και έχει θεραπευθεί ή στην περίπτωση που έχει εμβολιασθεί, πρακτικά δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.

Ωστόσο, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνει σε όλες τις περιπτώσεις.

Επισημαίνεται και πάλι η σημασία της χρήσης του ελαστικού προφυλακτικού για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων και φυσικά και της ηπατίτιδας Β.

Επισημαίνεται επίσης οτι σήμερα υπάρχει ασφαλές εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β. Αν δεν το έχετε κάνει, συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση