Τι είναι η αφροδισιοφοβία;

Μια όχι τόσο σπάνια επιπλοκή των αφροδισίων νοσημάτων (ακόμα και των λιγότερο σοβαρών από αυτά) είναι η δημιουργία μιας επίμονης φοβίας απέναντι στο σεξ, που σχετίζεται με τον κίνδυνο νέας μόλυνσης από κάποιο αφροδίσιο νόσημα.

Όπως δηλώνει και ο όρος, πρόκειται για μια φοβία. Άπτεται του συναισθηματικού κόσμου του ασθενούς και έχει σαφείς χαρακτήρες ψυχοσωματικής εκδήλωσης.

Μπορεί να ταλαιπωρεί τον ασθενή και έμμεσα το σύντροφό του για μακρύ χρονικό διάστημα, ακόμα και όταν έχει θεραπευθεί από το νόσημα, τουλάχιστον με τη σωματική του διάσταση.

Το άτομο ερμηνεύει κάθε διαταραχή της υγείας του ως ‘νέα εκδήλωση’ ή ‘υποτροπή’ του αφροδίσιου νοσήματος, ακόμα κι αν ο γιατρός του παρέχει την διαβεβαίωση ότι είναι πλέον θεραπευμένος.

Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της αφροδισιοφοβίας έχουν οι ‘ενοχές‘ που συχνά νοιώθει κανείς όταν το νόσημα που ταλαιπώρησε ή ταλαιπωρεί τον ίδιο και το σύντροφό του σχετίζεται με κάποια ‘παράνομη’ σχέση.

Ακόμη, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που προκαλούν συχνές υποτροπές (όπως ο έρπητας) μπορεί να λειτουργήσουν σαν επιβαρυντικός παράγοντας.

Η ειλικρινής επικοινωνία με τον σύντροφο φαίνεται να αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για να ξεπεράσει κανείς το πρόβλημα. Η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία ενδέχεται να χρειαστεί.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση