Γιατί δημιουργεί κινδύνους η κατάχρηση αντιβιοτικών;

Τα αντιβιοτικά είναι από τα ισχυρότερα όπλα της ιατρικής σήμερα και κυριολεκτικά σώζουν ζωές.

Τα αντιβιοτικά, όμως, πρέπει να χορηγούνται όταν υπάρχει σαφής ένδειξη για μικροβιακή λοίμωξη. Όταν δηλαδή το αίτιο του πυρετού και των άλλων συμπτωμάτων αποδίδεται σε μικρόβιο. Όταν χορηγούνται αντιβιοτικά σε κοινές ιογενείς λοιμώξεις (αυτές που προκαλούνται από ιούς και όχι μικρόβια), όχι μόνο δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών μικροβίων.

Είναι λάθος να πιστεύουμε οτι τα μικρόβια είναι κάτι ξένο με τον οργανισμό μας. Σε πολλά σημεία του σώματος, όπως το έντερο, το στόμα, ο κόλπος της γυναίκας υπάρχουν φυσιολογικά μεγάλοι αριθμοί μικροβίων με τα οποία συμβιώνουμε. Μάλιστα επιτελούν σημαντικές λειτουργίες, πχ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού.

Ο οργανισμός μας βρίσκεται σε μια κατάσταση δυναμικής και αρμονικής ισορροπίας με τα μικρόβια αυτά. Η άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών (και ειδικά αυτών που λέγονται ευρέως φάσματος) κατ΄ επανάληψη, έχει σαν αποτέλεσμα την μαζική εξόντωση πολλών μικροβίων που επιτελούν ένα συγκεκριμένο προορισμό. Έτσι δίνουν την ευκαιρία σε μικρόβια που δεν επηρρεάζονται από το αντιβιοτικό να πολλαπλασιαστούν, αφού έτσι βρίσκουν χώρο και τροφή… Αυτά τα στελέχη βρίσκονταν σε μικρούς αριθμούς και έτσι ήταν ακίνδυνα. Τώρα όμως βρίσκουν τρόπο να πολλαπλασιαστούν. Έτσι δημιουργείται ενα ανθεκτικό στέλεχος μικροβίων.

Δείτε ακόμα: Πώς διακρίνουμε μια ιογενή λοίμωξη από μια μικροβιακή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση