Τι είναι η πρόπτωση μιτροειδούς;

Στη μεγάλη πλειοψηφία, η πρόπτωση μιτροειδούς δεν παρουσιάζει συμπτώματα και δεν χρειάζεται κάποια ειδική θεραπεία.

Ο γιατρός σας άκουσε ένα “μικρό φύσημα” ή κάποιο “κλίκ” κατά την ακρόαση της καρδιάς, κατόπιν σας ζήτησε να κάνετε ένα υπερηχογράφημα καρδιάς και τελικά σας είπε οτι έχετε “πρόπτωση μιτροειδούς”.

Πρόκειται για μια πολύ συχνή διαταραχή της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς. Συνήθως ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης.

Στη μεγάλη πλειοψηφία, η πρόπτωση μιτροειδούς δεν παρουσιάζει συμπτώματα και δεν χρειάζεται κάποια ειδική θεραπεία. Η αιτιολογία της δεν είναι ακριβώς γνωστή, αλλά από πολλούς θεωρείται οτι γεννιέται κανείς με αυτή, είναι δηλαδή αυτό που λέμε συγγενής πάθηση.

Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζει κανείς οτι έχει πρόπτωση μιτροειδούς και να το αναφέρει πάντα στο γιατρό του, ώστε αυτός να του δώσει προφυλακτική αντιβίωση πριν από κάποια χειρουργική επέμβαση ή οδοντιατρική πράξη (πχ εξαγωγή δοντιού).

Κι αυτό διότι θεωρείται οτι ένα άτομο που έχει πρόπτωση μιτροειδούς διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας (επιπλοκή που σχετίζεται με φλεγμονή των βαλβίδων της καρδιάς) μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Εδώ η προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση