Τι σχέση έχουν η ανεμοευλογιά και ο έρπης ζωστήρας;

Ίσως να φανεί παράξενο, αλλά η ανεμοευλογιά και ο έρπης ζωστήρας προκαλούνται από τον ίδιο ιό. Στη συνείδηση των περισσοτέρων η ανεμοευλογιά είναι μια γνωστή παιδική ασθένεια και ο έρπης ζωστήρας (αν τον γνωρίζουν) ένα δερματικό νόσημα συνήθως των ηλικιωμένων. Τα πράγματα είναι κάπως έτσι.

Οι βλάβες δε που προκαλούν στο δέρμα μοιάζουν πολύ. Πρόκειται για φυσαλίδες και φλύκταινες που περιέχουν υγρό. Ειδικά στον έρπητα ζωστήρα, οι βλάβες αυτές εντοπίζονται στα πλευρά και σπανιότερα στο πρόσωπο και συνήθως είναι επώδυνες.

Οταν κανείς έρχεται σε επαφή με τον ιό αυτό για πρώτη φορά (συνήθως στην παιδική ηλικία), τότε εκδηλώνει ανεμοευλογιά. Αν ξαναέρθει σε επαφή με τον ιό, τότε θεωρητικά δεν θα νοσήσει αφού έχει αποκτήσει ανοσία. Εκτός αν βρίσκεται σε μια κατάσταση ελαττωμένης άμυνας του οργανισμού, οπότε θα εκδηλώσει έρπητα ζωστήρα.

Ετσι αν ένας ηλικιωμένος εμφανίσει έρπητα ζωστήρα, μπορούμε κατ΄ αρχήν να το αποδώσουμε στη σχετική πτώση της άμυνας, λόγω της προχωρημένης ηλικίας. Ενα παιδί όμως ή ένας νέος άνθρωπος που εμφανίζει έρπητα ζωστήρα, θα πρέπει να διερευνηθεί για το ενδεχόμενο να έχει για κάποιο λόγο πτώση της άμυνας του οργανισμού του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση