Υπάρχει φάρμακο για την παχυσαρκία;

Το σημαντικότερο όπλο για να χάσει κανείς κιλά είναι (και παραμένει) η πειθαρχία σε μια ολιγοθερμική δίαιτα.

Η παχυσαρκία, ένα παγκόσμιο πρόβλημα στις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητες τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, καθώς το target group είναι τεράστιο και τα αναμενόμενα κέρδη θα πρέπει να θεωρούνται εξίσου μεγάλα.

Κατά καιρούς, στο παρελθόν, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα φάρμακα που διέθεταν επαρκή θεωρητική βάση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αλλά στην πράξη δεν έλειψαν οι ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η εισαγωγή των αναστολέων των λιπασών (λίγο πρν το 2000) έδωσε νέα διάσταση στο θέμα. Το φάρμακο ορλιστάτη (Xenical, κυκλοφορεί σε κάποιες χώρες και ως OTC Alli), δρα ως αναστολέας ενός ενζύμου που λέγεται λιπάση και συμβάλλει αποφασιστικά στην απορρόφηση των λιπών από τον οργανισμό. Καθώς το φάρμακο αναστέλλει τη δράση της λιπάσης, ένα μεγάλο μέρος του λίπους που παίρνουμε από την τροφή αποβάλλεται με τα κόπρανα. Προκαλείται δηλαδή κατά κάποιο τρόπο μια ‘δυσαπορρόφηση’ των λιπών. Έτσι χάνουμε βάρος.

Η ορλιστάτη δρα τοπικά στο έντερο, ωστόσο από τα 40 και πλέον εκατομμύρια χρήστες του φαρμάκου, αναφέρθηκαν 13 περιπτώσεις πιθανής ηπατικής βλάβης.

Με διαφορετικό τρόπο δρούσαν νεώτερα φάρμακα, επηρεάζοντας κυρίως την όρεξη. Τα φάρμακα αυτά κυκλοφόρησαν για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια αποσύρθηκαν:

  • ριμοναμπάντη (Acomplia) περιόριζε, κατά κάποιον τρόπο, το αίσθημα ευχαρίστησης που προκαλεί το φαγητό (αποσύρθηκε το 2008)
  • σιμπουτραμίνη (Reductil, Meridia, Sibutral, Ectiva, Zelium, Raductil) δρoύσε αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού (αποσύρθηκε το 2010, μελέτη Scout.)

Σε κάποιες χώρες, κάποια από αυτά πωλούνται ως OTC χωρίς ιατρική συνταγή, πιθανώς και στο internet. Πέρα από το εκάστοτε νομικό καθεστώς (θετική – αρνητική λίστα κλπ), θα πρέπει να γίνει κατανοητό οτι

  • τα φάρμακα δεν αποτελούν το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής
  • για να αποδώσουν θα πρέπει να συνοδεύονται από προσεκτική διατροφή, χωρίς υπερβολές
  • παρενέργειες ή ανεπιθύμητες ενέργειες δεν λείπουν (όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα φάρμακα).

Το σημαντικότερο όπλο για να χάσει κανείς κιλά είναι (και παραμένει) η πειθαρχία σε μια ολιγοθερμική δίαιτα, αλλά και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, ώστε να μην ξαναπάρει τα κιλά που έχασε.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση