Ρινοπλαστική – διάφραγμα

Ρινοπλαστική - διάφραγμαΕίναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό, ότι η πλαστική της μύτης έχει τις ρίζες στα βάθη των αιώνων. Υπάρχουν αναφορές το 600 π.χ στην αρχαία Ινδία και Αίγυπτο από παπύρους και ιερoγλυφικά που αφορούν την επανόρθωση της μύτης μετά από ακρωτηριασμούς. Η πρώτη ρινοπλαστική αναφέρεται το 1887(Roe),ενώ πατέρας της σύγχρονης ρινοπλαστικής θεωρείται ο Joseph (1897). Τέλος οι μαθητές του, Aufricht και Safian, ανέπτυξαν τη τεχνική στις Η.Π.Α.

Ποιός είναι κατάλληλος για πλαστική της μύτης

Κάθε άνθρωπος που ενοχλείται από δυσμορφίες της μύτης του. Δυσμορφία θεωρείται η καμπούρα, η γαμψή μύτη, η μεγάλη, η στραβή μύτη ,η φαρδιά μύτη. Κατάλληλοι είναι επίσης, αυτοί που σε μικρή ηλικία είχαν λαγώχειλο, ή άτομα μετά από τραύμα ή αποτυχημένη ρινοπλαστική. Υποψήφιοι ακόμα είναι αυτοί και αυτές που θέλουν να κάνουν μικροδιορθώσεις στη μύτη τους λαμβανομένου
υπ’όψιν ότι οι μικρές αλλαγές δίνουν το ωραίο αποτέλεσμα στη ρινοπλαστική.

Το Διάφραγμα και ο ρόλος του στην επέμβαση

Το διάφραγμα είναι ένα χόνδρινο πέταλο που χωρίζει τη μύτη στα δυο ρουθούνια. Συμμετέχει αρκετές φορές στη δυσμορφία της μύτης η και δημιουργεί δυσκολία στην αναπνοή (Σκολίωση ρινικού διαφράγματος).Σε μια τέτοια περίπτωση συμμετέχουν και οι κόγχες που θα πρέπει να
αντιμετωπίζονται όλα μαζί την ίδια χρονική στιγμή. Το διάφραγμα όπως και το αυτί αποτελούν περιοχές απ’ όπου μπορούμε να δανεισθούμε χόνδρο, για τις απαιτήσεις της επέμβασης μας.

Σε ποια ηλικία μπορούμε να χειρουργήσουμε

Για τα κορίτσια η ηλικία των 16 ετών είναι το ελάχιστο όριο που συμβαδίζει με την έλευση της περιόδου. Για τα αγόρια το ελάχιστο όριο είναι η ηλικία των 17 ετών.

Η συνάντηση με τον πλαστικό χειρουργό

Το μυστικό της επιτυχίας μιας τέτοιας επέμβασης είναι η καλή επικοινωνία μεταξύ του γιατρού και της υποψηφίας η του υποψηφίου. Στη συνάντηση αυτή, ο γιατρός θα πρέπει να ακούσει τις προσδοκίες της ενδιαφερόμενης και μετά τη λήψη του ιστορικού και τη κλινική εξέταση , να εξηγήσει το τι πραγματικά μπορεί να γίνει.

Η χρήση του software της προσομοίωσης, μέσω μιας ψηφιακής κάμερας (simulation surgical image) , του αποτελέσματος μιας ρινοπλαστικής, στο πρόγραμμα των Windows XP ,της microsoft, βοηθά εντυπωσιακά την υποψηφία να πάρει μια εικόνα, του μετεγχειρητικού αποτελέσματος αλλά και τον πλαστικό χειρουργό να επικοινωνήσει καλύτερα με τον ασθενή.

Η επέμβαση

Γίνεται με γενική αναισθησία σε οργανωμένους χώρους (κλινικές), και είναι ασφαλής. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μια ώρα , πλην ορισμένων απαιτητικών τεχνικά, περιπτώσεων, που ο χρόνος μπορεί να παραταθεί . Η όλη επέμβαση γίνεται μέσα από τα ρουθούνια . Μετά την επέμβαση οι χειρουργημένοι έχουν ένα ναρθηκάκι στη μύτη και ένα ταμπόν σε κάθε ρουθούνι.

Μετεγχειρητική πορεία

Μετά την επέμβαση, τοποθετούνται παγοκύστεις για μείωση του οιδήματος και των εκχυμώσεων των βλεφάρων. Τα ταμπόν αφαιρούνται εντελώς ανώδυνα, σε 48 ώρες και ο νάρθηκας , σε 6 ημέρες.

Ανάρρωση

Η ανάρρωση ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά όλοι μπορούν να επανέλθουν στην εργασία μετα την αφαίρεση του νάρθηκα, η, το πολύ μετά από 10 ημέρες. Το αποτέλεσμα φαίνεται μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, και ολοκληρώνεται σταδιακά μεχρι και 12-18 μήνες μετά.

Οι αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπονται μετά από 6 εβδομάδες. Κατά αυτό το τρόπο επιτρέπονται τα σπόρ που δεν επηρεάζουν τη μύτη, όπως κολύμβηση, γκόλφ, ιππασία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση