Οι τροφικές αλλεργίες στο εορταστικό τραπέζι

Οι  τροφικές αλλεργίες στο εορταστικό τραπέζιΈνας από τους λόγους που περιμένουμε με ανυπομονησία τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι και το εορταστικό τραπέζι γεμάτο λαχταριστά εδέσματα και πλούσιες παραδοσιακές γεύσεις. Δυστυχώς, όμως ο εορταστικός μπουφές μπορεί να αποτελέσει μια δυσάρεστη εμπειρία για τα άτομα που πάσχουν από τροφικές αλλεργίες.
Οι πιθανότητες να εκτεθεί κάποιος σε τροφές στις οποίες είναι αλλεργικός και να προκληθεί αλλεργική αντίδραση αυξάνονται κατακόρυφα την περίοδο των γιορτών. Μια ελάχιστη ποσότητα μόνο από την «απαγορευμένη» τροφή είναι αρκετή για να προκαλέσει μια δυνητικά επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση. Οι πιο συνηθισμένες μορφές τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν γάλα, αβγά, φυστίκια, σόγια, σιτάρι, ψάρι και οστρακοειδή, καθώς και ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια. Αυτά τα αλλεργιογόνα συνήθως βρίσκονται ως συστατικά στα γλυκά και τα εδέσματα φούρνου που βρίσκουμε με τόση αφθονία τις γιορτές.

Προετοιμασία για τις Γιορτές

Όταν ετοιμάζουμε το εορταστικό δείπνο ή όταν επισκεπτόμαστε σπίτια που δεν γνωρίζουν για τις αλλεργίες μας καλό είναι να λάβουμε υπ’ όψιν μας κάποιες χρήσιμες συμβουλές όπως:

• Τα σπιτικά φαγητά δεν συνοδεύονται από την απαραίτητη σήμανση και μπορεί να έρθουν σε επαφή με διάφορα αλλεργιογόνα συστατικά τα οποία είναι «κρυμμένα» στα σκεύη συντήρησης φαγητού (taper) ή στα σκεύη μαγειρέματος.
• Αν έχετε μεγάλη αλλεργική ευαισθησία στις τροφές, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένεση αδρεναλίνης, ειδικά όταν πηγαίνετε σε πάρτυ όπου υπάρχει φαγητό αγνώστου προελεύσεως.
• Αν είστε γονιός αλλεργικού παιδιού, φροντίστε να δίνετε πάντα ένα σνακ στο παιδί σας όταν πηγαίνει σε σχολικά ή άλλα πάρτυ. Έτσι θα μειώσετε την πιθανότητα να φάει κάτι το οποίο μπορεί να περιέχει επικίνδυνα για την αλλεργία του συστατικά.
• Αποφύγετε το φαγητό στα πάρτυ και το εορταστικά δείπνα αν είστε αλλεργικός στα κύρια συστατικά των εδεσμάτων που προσφέρονται, όπως είναι τα αβγά, το γάλα, το σιτάρι και οι ξηροί καρποί. Τέτοιες τροφές μπορεί να είναι:

* Τα εδέσματα και γλυκά φούρνου (συχνά περιέχουν ξηρούς καρπούς)
* Κέικ φρούτων ή Βασιλόπιτα
* Κεφτέδες
* Τυρί
* Ψωμί με καλαμπόκι ή άλλα δημητριακά
* Παγωτό
* Ζυμαρικά με σάλτσα
* Μελομακάρονα, Δίπλες
* Κουραμπιέδες
* Ξηροί καρποί
* Κάποια salad και chip dips που μπορεί να περιέχουν ψάρι, (όπως είναι οι
αντζούγιες στην Caesar’s salad).

Πως να αναγνωρίσετε μια αλλεργική αντίδραση

Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να περιλαμβάνουν ξηροστομία, τσούξιμο στη γλώσσα και το φάρυγγα, δύσπνοια, εξανθήματα, έμετο, κράμπες στην κοιλιακή χώρα, διάρροια, χαμηλή πίεση, και απώλεια των αισθήσεων (λιποθυμία). Το χρονικό διάστημα στο οποίο εμφανίζονται τα συμπτώματα ποικίλλει από δύο λεπτά μέχρι και δύο ώρες από την ώρα που το άτομο ήρθε σε επαφή με την αλλεργική τροφή. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί μια επικίνδυνη για την ζωή του ατόμου κατάσταση που λέγεται αναφυλαξία.
Η καλύτερη θεραπεία για την τροφική αλλεργία είναι η αποφυγή έκθεσης του ατόμου στην τροφή που περιέχει το συγκεκριμένο αλλεργιόγονο. Η ανάγνωση όλων των συστατικών της τροφής που βρίσκονται στην σήμανση είναι το κλειδί για τον έλεγχο των αλλεργιών. Επιβεβαιώστε ότι η οικογένεια και οι φίλοι σας γνωρίζουν την κατάστασή σας και ενημερώστε τους για το τι πρέπει να κάνουν σε κάποια επείγουσα περίπτωση.

Τα καλά νέα είναι όμως ότι η τροφική αλλεργία δεν εμποδίζει το άτομο να απολαύσει και να χαρεί τις γιορτές, όπως και όλοι οι άλλοι. Για να ελέγξετε την τροφική σας αλλεργία, μπορείτε να φτιάξετε τα αγαπημένα σας φαγητά και γλυκά χρησιμοποιώντας υποκατάστατα για τα αλλεργιογόνα συστατικά.Τέλος, υπάρχουν στην αγορά πολλά βιβλία μαγειρικής τα οποία απευθύνονται σε άτομα με τροφικές αλλεργίες. Χαρίστε ένα δώρο στον εαυτό σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ με την ‘ΑΝΟΙΞΗ’

Η “’νοιξη” είναι μία αστική εταιρεία μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει σκοπό να συμβάλλει στην καταπολέμηση των αλλεργικών νοσημάτων, μέσω της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής παρουσίας και της έρευνας.Η «’νοιξη» συνεχίζει να μεγαλώνει με σταθερούς, ταχείς, ρυθμούς, έχοντας να επιδείξει ήδη σε λιγότερα από δύο χρόνια ζωής, αρκετές εκδηλώσεις, έκδοση εντύπων, διαδικτυακή παρουσία, παρουσία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δυναμική συμμετοχή στα αλλεργιολογικά δρώμενα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Σκοπός μας είναι να προτρέψουμε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πασχόντων ή και γονέων που έχουν την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία, ώστε να δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση των σκοπών της «’νοιξης».

Ειρήνη Ανδριοπούλου
irinia@allergy.gr

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση