Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – ενθαρρυντικά τα επιδημιολογικά στοιχεία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - ενθαρρυντικά τα επιδημιολογικά στοιχείαΕνθαρρυντικά εμφανίζονται τα επιδημιολογικά στοιχεία για το AIDS στη χώρα μας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, καθώς δείχνουν ότι ο αριθμός νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό HIV σταθεροποιείται ολοένα και περισσότερο. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο αλλά δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό, δεδομένου ότι μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί η θετική αυτή εικόνα.
Η σταθεροποιητική αυτή τάση παρατηρείται στη χώρα μας κατά την τελευταία τριετία και δημιουργεί ιδιαίτερη αισιοδοξία καθώς έρχεται σε ζωηρή αντίθεση με την έκρηξη κρουσμάτων που καταγράφηκε κατά την τετραετία 1993-1996. Οι λόγοι της έκρηξης αυτής είχαν να κάνουν κυρίως με την επέκταση των κριτηρίων για τη διάγνωση της νόσου ενώ η βασική αιτία για τη μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι οι μεγάλες πρόοδοι που έχουν συντελεστεί στον τομέα της αντιρετροϊκής αγωγής.

Αυτά τόνισαν σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Υγείας κ. Κων. Στεφανής, ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛ, καθηγητής κ. Γ. Σαρόγλου, ο Διευθυντής του Γ’ Παθολογικού Τμήματος-Μονάδας Λοιμώξεων του Ν.Γ.Ν.Α «Κοργιαλένειο Μπενάκειο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» κ. Μ. Λαζανάς και η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛ, κοσμήτωρ της ΕΣΔΥ, κ.Τζένη Κρεμαστινού με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία σχετικά με την HIV λοίμωξη για το πρώτο εξάμηνο του 2003, από τα οποία προκύπτει ότι:

• Κατά το διάστημα από 1.1.2003 έως 30.6.2003 δηλώθηκαν 25 νέα κρούσματα AIDS. Από αυτά τα 20 αφορούν σε άνδρες και τα 5 σε γυναίκες.
• Κατά το ίδιο διάστημα δηλώθηκαν 243 νέα οροθετικά άτομα. Ο αριθμός αυτός, στον οποίο εντάσσονται και τα κρούσματα AIDS, αφορά σε 178 άνδρες και 61 γυναίκες
• Συνολικά, από το 1983, που ξεκίνησε η καταγραφή της πορείας της νόσου στη χώρα μας, έως και τις 30.6.2003 έχουν δηλωθεί 6.521 οροθετικά άτομα. Από αυτά τα 5.241 αφορούν σε άνδρες και τα 1242 σε γυναίκες.
• Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων AIDS που δηλώθηκαν στη χώρα μας μέχρι τις 30.6.2003 ανέρχεται σε 2.394. Από αυτά, 2.055 αφορούν σε άνδρες και 339 σε γυναίκες.
• Πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, τόσο σε ό,τι αφορά τη μόλυνση από τον ιό ΗΙV όσο και την εκδήλωση της νόσου του AIDS, είναι αυτές μεταξύ 25-49 ετών, (73% του συνόλου των δηλωθέντων κρουσμάτων), με επίκεντρο την ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών (20,2%).
• Ο αριθμός των οροθετικών παιδιών είναι ιδιαίτερα χαμηλός στη χώρα μας και ανέρχεται σε 70. Από αυτές οι 44 αφορούν σε αγόρια και οι 25 σε κορίτσια, ενώ σε ένα περιστατικό δε δηλώθηκε το φύλο του παιδιού.
• Συχνότερη οδός μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική πράξη. Η ομοφυλοφιλική επαφή παραμένει ως ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης (45,1% των περιπτώσεων) ενώ συνεχίζεται η, μικρή μεν αλλά σταθερή, αύξηση της συχνότητας μόλυνσης μέσω της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (18,6%). Περισσότερες από το ¼ των περιπτώσεων (27,1%) παραμένουν αδιευκρίνιστες ως προς τις αιτίες μετάδοσης ενώ η χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών και οι πολλαπλές μεταγγίσεις ευθύνονται εξίσου, σε ποσοστό 3,6% κάθε κατηγορία, για τη μετάδοση της νόσου.
• Το έτος 2000 η εκτιμώμενη επίπτωση της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα για πρώτη φορά βρίσκεται κάτω από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τάση η οποία συνεχίζεται έως σήμερα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση