Κόψτε το τσιγάρο χωρίς να πάρετε κιλά

“Δεν το κόβω γιατί θα παχύνω”. Αποτελεί έκφραση πολλών καπνιστών, που αρνούνται να σταματήσουν το κάπνισμα, προβάλλοντας σα βασικό επιχείρημα ότι η διακοπή του καπνίσματος επιφέρει αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι επιδημιολογικές έρευνες, μέχρι πρόσφατα έδειχναν ότι κάτι τέτοιο ισχύει, και ότι πολλοί άνθρωποι έπαιρναν μέχρι και εννέα κιλά μέσα στον πρώτο χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Νεώτερες όμως έρευνες δείχνουν ότι αύξηση του σωματικού βάρους παρατηρείται μόνο στο 1/3 όσων διακόπτουν το κάπνισμα, ενώ ένα άλλο 1/3 δε μεταβάλλει το σωματικό του βάρος και 1/3 μειώνει το βάρος του.

Τα νέα αυτά συμπεράσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά για τους καπνιστές. Επίσης για το ποσοστό των ατόμων που αυξάνει το σωματικό του βάρος, οι έρευνες έδειξαν ότι η μέγιστη αύξηση βάρους παρατηρείται μέσα στους πρώτους έξι μήνες και πολλοί από αυτούς επιστρέφουν στο κανονικό τους βάρος μέσα σε ένα χρόνο.

Αμερικανοί ερευνητές οι οποίοι μελέτησαν 9000 γυναίκες οι οποίες είχαν διακόψει το κάπνισμα, ανακάλυψαν ότι πιθανόν το κλειδί για να αποφευχθεί η αύξηση βάρους με τη διακοπή του καπνίσματος είναι η σωματική άσκηση.

Όσες μάλιστα κάπνιζαν λιγότερα από 24 τσιγάρα ημερησίως, με 1 ή 2 ώρες γυμναστικής την εβδομάδα κατάφεραν τα κρατήσουν την αύξηση βάρους σε πολύ χαμηλά επίπεδα της τάξης των 2 κιλών.

Όσον αφορά τις ‘βαριές΄καπνίστριες (25 τσιγάρα ημερησίως και άνω) η έρευνα έδειξε ότι με την ανάλογη γυμναστική η αύξηση βάρους δεν ξεπερνούσε τα 4 κιλά. Τα αποτελέσματα της γυμναστικής ήταν ακόμα καλύτερα όταν αυτή ξεπερνούσε τις 2 ώρες την εβδομάδα.

Γιατί όμως παίρνουμε κιλά όταν κόβουμε το τσιγάρο;

Η τάση για αύξηση βάρους και η μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους μετά τη διακοπή του καπνίσματος, φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι η νικοτίνη, όπως και η καφεΐνη έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν ελαφρώς το ρυθμό του μεταβολισμού.

Το κάπνισμα και η νικοτίνη πιθανόν να έχουν και άλλες φυσιολογικές επιδράσεις στους μηχανισμούς αίσθησης και συμπεριφοράς, που με τη σειρά τους επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής και την επιθυμία για φαγητό.

Οι μηχανισμοί αυτοί δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα, αλλά το 70% της αύξησης του σωματικού βάρους φαίνεται να οφείλεται στην αυξημένη πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων).

Μια συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι η προσλαμβανόμενη ενέργεια, μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αυξάνεται κατά 227 θερμίδες ημερησίως.

Τι πρέπει να κάνετε

Για εσάς λοιπόν που το έχετε πάρει απόφαση, θα πρέπει δώσετε προσοχή και στις δύο πλευρές του ενεργειακού ισοζυγίου, όχι μόνο την πρόσληψη αλλά και την κατανάλωση ενέργειας.

  1. Αρχίστε κάποια μορφή γυμναστικής, η οποία κατά προτίμηση να ξεπερνάει τις 2 ώρες την εβδομάδα.
  2. Κρατήστε ακριβείς σημειώσεις για το τι τρώτε για τις τελευταίες πέντε ημέρες πριν διακόψετε το κάπνισμα.
  3. Κρατήστε ανάλογες σημειώσεις μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Συγκρίνετε το τι τρώτε τώρα, ποιές ώρες τρώτε και τι διαφορετικό τρώτε.
  4. Κρατήστε χαρακτήρα στις δύσκολες στιγμές που σας λείπει το τσιγάρο και έχετε πάντα κάτι με χαμηλά λιπαρά, για τσιμπολόγημα, όπως φρούτα. Οι τσίχλες μπορεί να βοηθήσουν πολύ την κατάσταση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση