Εξοδος για φαγητό: Διαιτητικός οδηγός επιβίωσης

Εξοδος για φαγητό: Διαιτητικός οδηγός επιβίωσηςΤο φαγητό έξω δεν αποτελεί πλέον μία συνήθεια που γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Η συχνότητα με την οποία ο Ελληνας συνδυάζει μία έξοδο με φαγητό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και αυτό αποδεικνύεται από τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των εστιατόριων και γενικότερα των “φαγάδικων”. Από σουβλάκι και πίτσα, μέχρι το πιο σικ Γαλλικό, Ιταλικό ή έθνικ εστιατόριο, οι επιλογές που έχουμε είναι πολλές και δελεαστικές. Μπορούμε όμως να τρώμε συχνά έξω και να διατηρούμε το σωματικό μας βάρος; Το Care σας παρέχει χρήσιμες συμβουλές για τις επιλογές σας όταν βγαίνετε για φαγητό.

Κάτι που θα πρέπει να έχετε πάντα υπόψη σας είναι το ό,τι δεν πρέπει ποτέ να μένετε νηστικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επειδή το βράδυ θα βγείτε για φαγητό. Ομως, από την άλλη πρέπει να είστε και λίγο προσεκτικοί, καθώς μία έξοδος για φαγητό σημαίνει ότι θα καλύψει την ανάγκη σας για το μεγάλο γεύμα της ημέρας.

Αυτό λοιπόν που μπορείτε να κάνετε είναι να μην φάτε “κανονικό” φαγητό το μεσημέρι παρά μόνο κάτι ελαφρύ, ώστε να μπορείτε να φάτε πιο ελεύθερα εάν βγείτε το βράδυ.

Οπου και αν επιλέξετε να φάτε, μπορείτε να έχετε εσείς τον έλεγχο, διαλέγοντας τα σωστά πιάτα.

Στην ταβέρνα

Εδώ θα πρέπει να αποφασίσετε εάν θέλετε να φάτε μεζέδες ή να απολαύσετε ένα κύριο πιάτο. Εάν δοκιμάσετε όλα τα ορεκτικά και φάτε και το κύριο πιάτο, οι θερμίδες είναι πολλές.

Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε να φάτε μόνο ορεκτικά. Η καλύτερη κίνηση σε αυτή την περίπτωση είναι τα τοποθετήσετε τους μεζέδες της αρεσκείας σας στο πιάτο σας και να μην τσιμπολογάτε συνέχεια, γιατί μάλλον θα χάσετε τον έλεγχο. Η σαλάτα, το ψωμί και το τυρί θα πρέπει να αποτελούν τις πρώτες επιλογές σας. Μην επιλέγετε μόνο τηγανητούς μεζέδες.

Εάν επιλέξετε κύριο πιάτο, θα αρκεστείτε μόνο σε σαλάτα, ψωμί και λίγο τυρί για αρχή. Στη συνέχεια μπορείτε να απολαύσετε ό,τι παραγγείλατε χωρίς τύψεις.

Στην ψαροταβέρνα επιλέξτε ψητό ψάρι με χόρτα ή οποιαδήποτε άλλη σαλάτα. Εάν επιλέξετε τηγανητό ψάρι, μπορείτε να ζητήσετε να βάλετε εσείς λίγο λάδι στα χόρτα ή στη σαλάτα, περιορίζοντας σημαντικά τα λιπαρά. Μη φάτε και το ψάρι σας, αλλά και όλα τα τηγανητά θαλασσινά που πιθανόν θα προηγηθούν.

Αντίστοιχα στη χασαποταβέρνα μη φάτε μισό κιλό παϊδάκια μόνοι σας, συν το κοκορέτσι, συν τις πατάτες. Ζητήστε στα παϊδάκια να υπάρχει και κομμάτι από μπούτι, το οποίο έχει λιγότερο λίπος. Συνδυάστε τα με άφθονη σαλάτα, ψωμί λίγες πατάτες και τζατζίκι.

Στο εστιατόριο

Επιλέξτε μία μερίδα από το μενού, χωρίς κρέμα γάλακτος και χωρίς να συνοδεύεται με τηγανητά συνοδευτικά (πχ πατάτες). Στα συνοδευτικά ζητήστε πατάτα ψητή χωρίς βούτυρο ή κρέμα, ή ρύζι ή λαχανικά ψητά.

Συνοδέψτε το φαγητό σας πάντα με άφθονη σαλάτα, από διάφορα λαχανικά χωρίς σως. Το ψωμάκι δεν πρέπει να παραλείπεται.

Για κάτι πιο ελαφρύ μπορείτε να επιλέξετε μία σαλάτα με θαλασσινά, ψάρι πχ σολομό ή κάποιο κρεατικό, όπως κοτόπουλο ή προσούτο και 1 ψωμάκι ατομικό ή 2 φέτες ψωμί.

Στο Ιταλικό

Επειδή οι επιλογές σε κάποιο ιταλικό είναι συνήθως πάστα ή πίτσα, αρχίστε μόνο με σαλάτα. Εάν επιλέξετε απλή πάστα ή πίστα, η σαλάτα σας μπορεί να περιέχει και κρέας πχ προσούτο ή κοτόπουλο. Διαφορετικά επιλέξτε σαλάτα με άφθονα λαχανικά και βινεγρκέτ.

Από πάστα είναι προτιμότερο να αποφύγετε την κρέμα γάλακτος επιλέγοντας μία με σάλτσα τομάτας. Ακόμα και αν περιέχει αλλαντικά, κρέας ή θαλασσινά είναι σίγουρα πιο διαιτητική από την αντίστοιχη με λευκή σάλτσα. Προσοχή στο τυρί. Δύο κουταλιές είναι υπεραρκετές.

Στην πίτσα μην επιλέξετε κατευθείαν τη σπέσιαλ. Φτιάξτε τη δική σας πίτσα, εμπλουτίζοντάς τη με πολλά λαχανικά αλλά και ελιές και περιοριστείτε σε μόνο ένα ή το πολύ δύο κρεατικά. Προτιμείστε τη λεπτή ζύμη, από την αφράτη.

Στο Κινέζικο

Επιλέξτε τα μικρά spring rolls και αρκεστείτε σε ένα. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε διάφορες γεύσεις, ακολουθείστε την ίδια λογική με τους μεζέδες στην ταβέρνα. Γεμίστε μόνο μία φορά το πιάτο σας.

Διαφορετικά επιλέξτε κάποιο κρεατικό (λευκό ή ερυθρό κρέας) με λαχανικά και 1 μερίδα ρύζι βραστό (steam rice). ΟΧΙ τηγανητό. Το κρεατικό μπορεί να είναι κάποιο άλλο πιάτο με θαλασσινά.

Εάν επιλέξετε πάπια, δεν υπάρχει λόγος να παραγγείλετε και ρύζι. Θα απολαύσετε την πάπια σας με τα πιτάκια και τα λαχανικά, με τα οποία σερβίρεται.

Στο Μεξικάνικο

Μία μερίδα tacos ή buritos με τα συνοδευτικά του πιάτου (ρύζι, φασόλια κτλ). ΟΧΙ nachos με τσίλι, τυρί ή άλλα starters. Εάν συνοδεύεται με πατάτα δε θα έχει sour cream, cream cheese ή βούτυρο.

Επιλέξτε επίσης μία απλή σαλάτα, η οποία μπορεί κάλλιστα να περιέχει φασόλια. Να αποφύγετε τις σως που έχουν σαν βάση τη μαγιονέζα.

Στο σουβλατζίδικο

Εδώ θα πρέπει να αποφύγετε το γύρο και να επιλέξετε αντί αυτού καλαμάκια σουβλάκια. Με πίτα ή χωρίς, η επιλογή είναι δική σας. Μία καλή επιλογή είναι 2 σουβλάκια πίτα καλαμάκι (χοιρινό ή κοτόπουλο) απ΄όλα (χωρίς πατάτες) ή 3-4 καλαμάκια με το αντίστοιχο ψωμάκι. Μπορείτε να πάρετε και πατάτες αλλά καλύτερα να τις μοιραστείτε.

Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε μία μερίδα με καλαμάκια (χοιρινά ή κοτόπουλου) με ό,τι σερβίρεται η μερίδα, δηλαδή τομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι, πατάτες.

Στο fast-food

Ξεχάστε τις προσφορές για extra large meals τα οποία συνοδεύονται με ένα “κουβά” αναψυκτικό και μία μεγάλη μερίδα πατάτες. Μπορεί να μην επιβαρύνουν την τσέπη σας, αλλά σίγουρα επιβαρύνουν τα κιλά σας.

Επιλέξτε ένα burger της αρεσκείας σας, με μία κανονική μερίδα πατάτες και ένα μικρό αναψυκτικό. Επίσης πολύ καλή επιλογή αποτελεί και το κλαμπ σάντουϊτς.

Τι δεν πρέπει να ξεχνάτε

Σε ό,τι αφορά στο αλκοόλ, δε θα πρέπει να ξεχνάτε ότι το ένα γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει 7 ολόκληρες θερμίδες. Δεν είναι ανάγκη να γλιτώσετε θερμίδες από το φαγητό και να τις πάρετε από το ποτό. Περιοριστείτε σε δύο ποτήρια κρασί ή μία μεγάλη μπύρα.

Οποια και αν είναι η απόφαση της παρέας για φαγητό έξω, υπάρχουν πάντα οι σωστές επιλογές. Ιδιαίτερα αν τρώτε έξω πολύ συχνά, είναι καλό να είστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές σας.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση