Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων: Η εμπορευματοποίηση της μεταμόσχευσης παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με πρωτοσέλιδο τίτλο αλλά και στο κύριο άρθρο «Πουλάνε το νεφρό τους για 30.000ευρώ», ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ενημερώνει ότι το επεισόδιο, το οποίο αναφέρεται στο δημοσίευμα αποτελεί μια πρακτική, η οποία από πολλά χρόνια έχει εμφανιστεί σε χώρες του τρίτου κόσμου κι εν πάσει περιπτώσει εκτός χωρών της Ε.Ε.
Η εμπορευματοποίηση της μεταμόσχευσης παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα και αφετέρου υποσκάπτει τη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων.
Στην πατρίδα μας τόσο το νομικό πλαίσιο όσο και η πραγματοποίηση των μεταμοσχεύσεων μέσα στο σύστημα υγείας αποκλείει ακόμη και την υποψία εμπορευματοποίησης μοσχευμάτων.
Η Ελλάδα με τον αυστηρό νόμο περί μεταμοσχεύσεων έχει το προνόμιο να βρίσκεται μακριά από όλες αυτές τις διαδικασίες, ταυτόχρονα όμως λόγω παραπληροφοριακών δημοσιευμάτων βάλλεται ευθέως η ιδέα της δωρεάς οργάνων.
Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ απευθύνει έκκληση προς τα ΜΜΕ και προς όλους τους κοινωνικούς φορείς, όπως αντιμετωπίζουν τα θέματα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων με τη δέουσα υπευθυνότητα επ’ ωφελεία των υποψηφίων ληπτών μοσχεύματος.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Μ.

Καθηγητής Ι.Γ. Βλαχογιάννης

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση