– Δεν παχαίνει κι ομορφαίνει. – Σοβαρά;

Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών-BEUC και το ΙΝΚΑ καλωσορίζουν την πρόταση κανονισμού που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους τροφικούς ισχυρισμούς που αναγράφονται στις ετικέτες των προσυσκευασμένων τροφίμων.
Πάρα πολλοί από τους ισχυρισμούς που βρίσκουμε σήμερα στις ετικέτες των τροφίμων όπως «χωρίς συντηρητικά», «ευεργετικό», «χαρίζει ομορφιά και υγεία», «αποτοξινώνει τον οργανισμό» κ.α., είναι παραπλανητικοί, ασαφείς, και συνήθως αβάσιμοι. Επιπλέον, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών στον τρόπο επισήμανσης, παρουσίασης και διαφήμισης των τροφίμων.
Οι τροφικοί αυτοί ισχυρισμοί αυξάνονται συνεχώς και οι δημιουργούν στους καταναλωτές την εντύπωση ότι ορισμένα τρόφιμα είναι «το μαγικό χάπι» κατά των ασθενειών, του πάχους και υπέρ της καλής υγείας.
Η πρόταση αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα ενισχύσει το δικαίωμα των καταναλωτών στη σωστή και πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα τρόφιμα που επιλέγουν να καταναλώνουν, ιδιαιτέρως όσον αφορά τα τρόφιμα που προορίζονται για τα παιδιά.
Οι δέκα εντολές για τους διατροφικούς ισχυρισμούς των τροφίμων:
1. Οι ισχυρισμοί δεν πρέπει ποτέ να αποδίδουν σε ένα τρόφιμο ιδιότητες πρόληψης, αγωγής και θεραπείας ασθενειών. Αυτό το κάνουν τα φάρμακα.
2. Οι ισχυρισμοί δεν πρέπει να είναι παραπλανητικοί, διφορούμενοι ή ασαφείς.
3. Οι ισχυρισμοί δεν πρέπει να υπονοούν ότι το τρόφιμο μπορεί να αντικαταστήσει μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
4. Οι ισχυρισμοί δεν πρέπει να ενθαρρύνουν κακές διατροφικές συνήθειες. Δεν πρέπει να προωθούνται τρόφιμα που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη διατροφή.
5. Ισχυρισμοί όπως «με 0 λιπαρά», «χωρίς λιπαρά» πρέπει να απαγορευτούν καθώς είναι παραπλανητικοί. Αυτό που χρειάζεται είναι πλήρης παράθεση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων
6. Οι κανόνες για τους τροφικούς και θρεπτικούς ισχυρισμούς θα πρέπει να εφαρμοστούν στις ετικέτες συσκευασίας, στη διαφήμιση, τα ενημερωτικά φυλλάδια και όλα τα σχετικά εργαλεία του μάρκετινγκ.
7. Οι ισχυρισμοί πρέπει να βασίζονται επιστημονικά δεδομένα και πρέπει να επιθεωρούνται σε τακτά διαστήματα.
8. Οι λειτουργικοί ισχυρισμοί πρέπει να βασίζονται σε γενικώς αποδεκτά επιστημονικά στοιχεία, τα οποία εξετάζονται σε τακτά διαστήματα.
9. Οι ισχυρισμοί περί προώθησης της υγείας θα πρέπει να εγκρίνονται πριν την διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά.
10. Περισσότερη και καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών είναι απαραίτητη για να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ενημερωμένες επιλογές.

Η πρόταση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ιδιαιτέρως σημαντική και πρέπει να υποστηριχθεί και να προωθηθεί γρήγορα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παράπονα που έχουν καταγραφεί από το ΙΝΚΑ για την παραπλανητική διαφήμιση και τις μεθόδους πωλήσεων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, έχουν φτάσει τα 2.804, ενώ όλο το 2002 κατεγράφησαν 2.456.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση