Οταν το θερμόμετρο ανεβαίνει

Οταν το θερμόμετρο ανεβαίνειΣταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα και εφόσον δεν ανήκετε στους τυχερούς που απολαμβάνουν κάποια ελληνική παραλία προετοιμαστείτε κατάλληλα και παραμείνετε υπό σκιάν. Κατάλληλη διατροφή και ρουχισμός, αλλά και ορισμένα άλλα μέτρα που θα δούμε στη συνέχεια θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα κύματα ζέστης. Μην ξεχνάτε βέβαια ότι τα παιδιά και ηλικιωμένοι θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα αυτές τις μέρες, ενώ ιδιαίτερα προσεκτικά πρέπει να είναι και τα άτομα που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα ή ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Κατ’ αρχήν πρέπει να αποφεύγουμε το βάδισμα στον ήλιο, χωρίς καπέλο και γυαλιά. Οσον αφορά τις μετακινήσεις μας και ιδιαίτερα κατά τις μεσημβρινές ώρες, αυτές θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο.

Τα ρούχα που πρέπει να φοράμε πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα και ελαφριά. Πρέπει να προτιμάμε ρούχα από υφάσματα δροσερά που επιτρέπουν τη διέλευση του αέρα, όπως τα βαμβακερά και τα λινά, ενώ τα συνθετικά και τα πολυεστερικά υφάσματα θα πρέπει να αποφεύγονται. Τα τελευταία εκτός από το ό,τι προκαλούν εφίδρωση δεν επιτρέπουν και την εξάτμιση του ιδρώτα.

Αποφύγετε την αφυδάτωση

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, και προτιμήστε σκιερά και δροσερά μέρη. Η συχνή ανανέωση της αντηλιακής προστασίας κρίνεται απαραίτητη, όπως επίσης και η κατανάλωση τουλάχιστον 8-10 ποτηριών νερού ημερησίως, προκειμένου να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Μερικά από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι ξηρή γλώσσα και δέρμα, ή δέρμα που χάνει την ελαστικότητά του. Συχνά, αλλά όχι πάντα, ακατανίκητη δίψα. Σε έντονη αφυδάτωση, έχουμε πτώση της συστολικής πίεσης, υψηλούς σφυγμούς, ολιγοουρία και απάθεια.

Η διατροφή του καύσωνα

Η διατροφή θα πρέπει να βασίζεται σε μικρά και ελαφρά γεύματα τα οποία θα έχουν περιορισμένη περιεκτικότητα σε λίπος και καρυκεύματα, ενώ το αλάτι ενδείκνυται.

Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά, τα οποία εκτός από το ό,τι παρέχουν όλα τα απαραίτητα μικροδιατροφικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία), περιέχουν πολύ νερό και φυσικά λίγες θερμίδες.

Με μέτρο το αλκοόλ

Τα οινοπνευματώδη ποτά είναι καλό να μην καταναλώνονται γιατί αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλούν και μεγαλύτερη αφυδάτωση. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα διάφορα νέα προϊόντα που συνδυάζουν το αλκοόλ με χυμό, αναψυκτικό ή κάποιο energy drink, που ενώ δίνουν την ψευδαίσθηση ότι ξεδιψάνε, κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε

-Κλείστε την ζέστη έξω από το σπίτι σας, πριν ανέβει η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ημέρας. Ασφαλίστε τζάμια και πατζούρια – θα είστε πιο δροσερά.

-Κάντε συχνά στη διάρκεια της ημέρας χλιαρά – όχι παγωμένα – ντούζ .

-Αν έχετε αιρ-κοντίσιον, μην κάθεστε ακριβώς από κάτω και μάλιστα όταν είστε ιδρωμένοι ή με βρεγμένα μαλλιά, γιατί κινδυνεύετε το λιγότερο από ψύξη. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμιστήρες.

Παιδιά και καύσωνας

-Μην εκθέτετε απευθείας στις ακτίνες του ήλιου, μωρά κάτω του ενός έτους.

-Μην ντύνετε βαριά τα παιδιά, για να μην αυξηθεί η θερμοκρασία τους.

-Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά και κυρίως τα μωρά κλεισμένα μέσα στο αυτοκίνητο, κάτω από τον καυτό ήλιο. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι πολύ μεγάλες.

-Μην ξεχνάτε να τους φοράτε γυαλιά ηλίου και καπέλο, αλλά και να τα σκεπάζετε με δροσερά μπλουζάκια, όταν παίζουν στον ήλιο. Δίνετέ τους συνεχώς νερό, σε μικρές ποσότητες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση