Ώρα να βάψετε Πασχαλινά αυγά

Τα κόκκινα αυγά αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα του Πάσχα, με τη Μεγάλη Πέμπτη να αποτελεί την ημέρα που πρέπει να τηρηθεί το έθιμο. Βέβαια, για όσους δεν προλαβαίνουν, το εθιμοτυπικό βάψιμο των αυγών μπορεί να μεταφερθεί το Μ. Σαββάτο.

Για τους πολυάσχολους, που δε βρίσκουν χρόνο να τηρήσουν το έθιμο, υπάρχουν και τα έτοιμα βρασμένα και βαμμένα αυγά.

Οπως και να έχει όμως, Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά δε γίνεται.

Το Care, για το λόγο αυτό σας παρέχει απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές τόσο για την υγιεινή των αυγών όσο και για το βάψιμο αυτών. Επιπλέον σας ενημερώνει για τη διατροφική αξία του αυγού αλλά και το πόσα …δικαιούστε να φάτε.

Οταν αγοράζετε αυγά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το χρώμα του κέλυφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητα του αυγού. Είτε πρόκειται για λευκά είτε για καφέ αυγά λοιπόν, δεν έχει μεγάλη σημασία. Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή της κότας και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.

Το πόσο φρέσκο είναι το αυγό, μπορείτε να το καταλάβετε από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε, βυθίζοντας ένα αυγό σε ένα ποτήρι νερό. Οσο πιο ψηλά ανέβει το αυγό προς την επιφάνεια του νερού, τόσο μεγαλύτερο αεροθάλαμο έχει, άρα και τόσο λιγότερο φρέσκο είναι το αυγό.

Επιπλέον όταν το αυγό είναι φρέσκο ο κρόκος δε διαλύεται εύκολα κατά το σπάσιμο του ωμού αυγού. Ενα βρασμένο αυγό είναι φρέσκο όταν δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του και ο κρόκος κατέχει στο αυγό κεντρική θέση.

Να αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο κέλυφος ή όσα έχουν ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος. Η καταλληλότητα των αυγών συνδέεται με ορισμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως η έλλειψη αίματος ή ακαθαρσιών ή ραγίσματος στο τσόφλι, αλλά και από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των σωστών ενδείξεων στις συσκευασίες τους: κατηγορία ποιότητας (Α,Β ή Γ), βάρος, ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.

Θα πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε αυγά με κηλίδες αίματος ή αυγά με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο ή ανακατεμένο με τον κρόκο. Φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή.

Τα αυγά δεν πρέπει να τα πλένετε και τα διατηρείτε σε δροσερό χώρο ή στο ψυγείο. Μετά το βρασμό τους, όπως και τα βαμμένα, πρέπει να διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.

Οι βαφές των αυγών που κυκλοφορούν στην αγορά ακολουθούν τις προδιαγραφές που ορίζει κοινοτική οδηγία αλλά και το άρθρο 35 του κώδικα τροφίμων και ποτών για τις χρωστικές που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα.

Προκειμένου να μη διαπερνά η βαφή από τους πόρους του κέλυφους του αυγού προσθέτονται ανθρακικά ή φωσφορικά άλατα. Η προσθήκη αυτή γίνεται για καθαρά αισθητικούς λόγους ώστε να μη βάφεται το εσωτερικό του αυγού.

Το γυαλιστικό το οποίο περιέχεται σε πολλές συσκευασίες μαζί με τη βαφή, είναι υγρό κερί shellac, το οποίο είναι φυσικό προϊόν και χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων για γυαλιστικούς λόγους όπως στις καραμέλες.

Τα αυγά θα πρέπει να βάφονται κατά τις οδηγίες που αναφέρουν οι βιομηχανίες στις συσκευασίες των βαφών. Για να περιορίζεται η εισχώρηση βαφής στα αυγά, θα πρέπει πρώτα να τα βράζετε, όσο θέλετε, και μετά να τα βάφετε.

Οι βαφές συνήθως βάφουν και σε ζεστό και σε κρύο νερό. Για καλύτερα αποτελέσματα τοποθετείτε τα αυγά λίγα λίγα μέσα στο μίγμα της βαφής και τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά πριν τα γυαλίσετε είτε με λάδι, είτε με ειδικό γυαλιστικό αυγών.

Το αυγό έχει σημαντική διατροφική αξία, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, κάτι που του προσδίδει υψηλή βιολογική αξία και μάλιστα την υψηλότερη ανάμεσα στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Παράλληλα έχει χαμηλή ενεργειακή αξία (ένα αυγό 60γρ έχει 80 θερμίδες). Το ασπράδι του αυγού περιέχει περισσότερο από το 50% της συνολικής πρωτεΐνης που περιέχει το αυγό, ενώ είναι πλούσιο και σε μικροδιατροφικά συστατικά όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, ψευδάργυρο, μαγνήαιο και κάλιο.

Ο κρόκος περιέχει όλο το λίπος του αυγού, καθώς και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D και E. Επιπλέον αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Β12, φυλλικού οξέος και σιδήρου, φωσφόρου, χαλκού και ασβεστίου.

Οπως γνωρίζουν οι περισσότεροι ο κρόκος περιέχει και τη χοληστερόλη του αυγού, η οποία μάλιστα καλύπτει τα 2/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (περίπου 200mg). Τις ημέρες λοιπόν που το τραπέζι περιέχει πολλά τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη όπως είναι όλα τα εντόσθια αλλά και το ίδιο το αρνί, η κατανάλωση του αυγού είναι καλό να περιοριστεί.

Μην ξεχνάτε ότι εκτός από το πασχαλινό αυγό που πιθανόν τρώτε, αυγό περιέχεται και στα τσουρέκια, τα κουλούρια, τις περισσότερες πίτες, αλλά και στην πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (αυγολέμονο).

Σε γενικές γραμμές δε θα πρέπει να ξεπερνάτε τα 3 αυγά εβδομαδιαίας και να προτιμάτε να τα τρώτε σε ημέρες όπου η διατροφή δεν περιέχει πολλές τροφές ζωικής προέλευσης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση