Επιχείρηση καθαρά χέρια

Επιχείρηση καθαρά χέριαΤα άπλυτα χέρια αποδεικνύονται μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροφικών δηλητηριάσεων, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο των ανδρών και γυναικών δεν πλένουν τα χέρια τους, μετά από την έξοδο τους από την τουαλέτα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που έγινε στην Βρετανία. Αν και το πλύσιμο των χεριών αποτελεί ένα απλό και αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης, πολλοί το παραμελούν. Στην διπλανή φωτογραφία μπορούμε να δούμε τα μικρόβια που υπάρχουν στο χέρι ενός ανθρώπου που μόλις έχει βγει από την τουαλέτα, σε αντιπαράθεση με το ίδιο χέρι αφού έχει πλυθεί. Η διαφορά είναι εμφανής. Στη Βρετανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο αριθμός των τροφικών δηλητηριάσεων ξεπερνούν τα 4,5 εκατομμύρια περιστατικά τον χρόνο, αν και από αυτά μόνο τα 98.542 δηλώνονται στις αρμόδιες αρχές.

Οι κύριες αιτίες ανάπτυξης τροφικών δηλητηριάσεων είναι η Σαλμονέλλα, το Καμπυλοβακτηρίδιο και το E.Coli.

Η Βρετανική έρευνα που έγινε σε 2000 άτομα, έδειξε επίσης ότι το 26% των ανδρών και το 17% των γυναικών, δεν πλένουν τα χέρια τους προτού χειριστούν ή ετοιμάσουν φαγητό και ότι:

– Μόνο το 37% των ερωτηθέντων γνώριζαν τη σωστή θερμοκρασία του ψυγείου ενώ μόνο το 21% είχαν θερμόμετρο στο ψυγείο τους.

– Το 50% ανησυχεί για τις τροφικές δηλητηριάσεις όταν ετοιμάζει φαγητό.

– Το 88% μπορούσε να κατονομάσει τουλάχιστον έναν από τους παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.

– Το 42% των ερωτηθέντων δεν πλένουν τα χέρια τους αφού χαϊδέψουν κάποιο ζώο.

– Το ποσοστό που πλένει τα χέρια του, πριν πιάσει τα ντουλάπια ή το ψυγείο, μετά από το χειρισμό ωμού κρέατος ή πουλερικών, δεν ξεπερνά το 79%.

-Το 51% δεν πλένει τα χέρια του πριν κάτσει στο τραπέζι για φαγητό, ενώ το 27% δε χρησιμοποιεί πάντα σαπούνι και ζεστό νερό για το πλύσιμο των χεριών.

Είναι καλό να ξέρουμε ότι:

1. Ο αριθμός των μικροβίων στα χέρια διπλασιάζεται μετά τη χρήση της τουαλέτας

2. Οι δεξιόχειρες τείνουν να πλένουν καλύτερα το αριστερό τους χέρι και αντίστροφα.

3. Κάτω από ένα δαχτυλίδι μπορεί να κρύβονται περισσότερα από 700 εκατομμύρια μικρόβια (όσος και ο πληθυσμός της Ευρώπης)

4. Τα μικρόβια εξαπλώνονται κατά χίλιες φορές περισσότερο στα υγρά χέρια παρά στα στεγνά.

5. Ενα μικρόβιο μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να δώσει 4 εκατομμύρια μικρόβια μέσα σε 8 ώρες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση