Κάπνισμα και άσκηση

Κάπνισμα και άσκησηΗ νικοτίνη είναι ένα διεγερτικό που αυξάνει τη νευρική δραστηριότητα. Μιμείται τη δράση της ορμόνης επινεφρίνης, ένα φυσικό διεγερτικό που προκαλεί φυσιολογική αύξηση του ρυθμού της καρδιάς και της πίεσης του αίματος. Έρευνες έδειξαν ότι μετά από εκτεταμένη χρήση νικοτίνης, η καρδιά ενός καπνιστή ανταποκρίνεται λιγότερο στην επινεφρίνη, η οποία υποχρεώνει την καρδιά να επιταχύνει για να αντεπεξέρθει στις επιπλέον απαιτήσεις της άσκησης. Αυτή η ανταπόκριση μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα. Ο Αμερικάνικος Καρδιακός Οργανισμός ανέφερε ότι αν οι καρδιακοί σφυγμοί αποτύχουν να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της άσκησης, αυξάνεται 5 φορές το ρίσκο για καρδιακό επεισόδιο ή θάνατο, στο οποίο οι μη καπνιστές με φυσιολογικό καρδιακό σφυγμό μπορούν να ανταποκριθούν.

Οι καπνιστές που θέλουν να ασκηθούν πρέπει να συμβουλεύοντια το γιατρό τους. Γενικά οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν μετρημένη φυσική άσκηση για τους καπνιστές, μαζί με ένα πρόγραμμα για το σταμάτημα του καπνίσματος. Η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις το κάπνισμα και να χάσεις τα κιλά που πήρες καπνίζοντας.

Μια μελέτη (Αρχεία Παθολογίας, 14 Ιουνίου 1999) βρήκε ότι η άσκηση βοηθάει τους καπνιστές να αποφύγουν το κάπνισμα από απλό άγχος και ελαττώνουν την ανησυχία για αύξηση βάρους (το βάρος που κερδίζουν είναι το μισό σε ποσοστά απ’ αυτό που κερδίζουν οι μη καπνιστές κατά τη διάρκεια της άσκησης).

Για να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής πρέπει να κάνεις τα ακόλουθα :
-Ιατρικό έλεγχο πριν ξεκινήσεις πρόγραμμα αερόβιας άσκησης.
-Ξεκίνα αυτό το πρόγραμμα αργά και αύξησε βαθμιαία. Αν, κατά τη διάρκεια που γυμνάζεσαι, αρχίζεις και αναπνέεις γρήγορα, μείωσε την ένταση. Επίσης, σταμάτα την άσκηση αν αισθάνεσαι σφίξιμο στο στήθος ή έχεις άλλα καρδιακά προβλήματα.
-Αύξησε τα διαλείμματα που κάνεις στο πρόγραμμά σου μέχρι να φτάσεις να ασκείσαι για 45 με 60 λεπτά.
-Να γυμνάζεσαι 3 φορές την εβδομάδα.
-Διάβασε ένα βιβλίο για το κάπνισμα και πάρε ιδέες για γυμναστική, για αλλαγή συμπεριφοράς και κινήτρων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση