Ο ύπνος επιδρά στις ορμόνες και τον μεταβολισμό

Ο ύπνος επιδρά στις ορμόνες και τον μεταβολισμόΟι αλλαγές που εμφανίζονται στην ποιότητα του ύπνου με την πάροδο της ηλικίας, φαίνεται ότι αποτελούν ερέθισμα για αλλαγές στην παραγωγή κάποιων ορμονών του σώματος και στη ρύθμιση του μεταβολισμού, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ένας καλός ύπνος είναι μια φυσική μορφή ορμονικής θεραπείας για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Οι μελέτες έδειξαν ότι οι μεταβολές της ποιότητας του ύπνου που σχετίζονται με την ηλικία, συνδέονται με συγκεκριμένες αλλαγές στις ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Μετά την ηλικία των 25 ετών, παρατηρείται μείωση στο βάθος του ύπνου, που σχετίζεται άμεσα με πτώση της παραγωγής αυξητικής ορμόνης. Η ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης προκαλεί μείωση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, αύξηση του λίπους, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και την έκπτωση και άλλων λειτουργιών.

Επίσης, στις μεγαλύτερες ηλικίες, όταν οι άνθρωποι κοιμούνται γενικά λιγότερο, ανεβαίνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα. Η αυξημένη κορτιζόλη μπορεί να αποτελεί τη βασική εξήγηση για την ύπαρξη νοητικών και μεταβολικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων τόσο της απώλειας της μνήμης όσο και της αντοχής στην ινσουλίνη, κατάσταση που μπορεί να προδιαθέτει σε διαβήτη.

Οι παραπάνω συσχετισμοί, μεταξύ των ορμονών και των μεταβολών του ύπνου, υποδηλώνουν ότι φροντίζοντας την ποιότητα του ύπνου μπορούμε να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη, ενώ ένας ύπνος χωρίς προβλήματα, μπορεί να αποτελέσει έναν έμμεσο τρόπο ορμονικής υποκατάστασης με ευεργετικές συνέπειες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση