Υγεία και αθλητισμός

Υγεία και αθλητισμόςΗ μεθοδική άσκηση είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς, για να βελτιώσει την υγεία του, την ποιότητα ζωής του και να προσθέσει χρόνια στην ζωή του. Όταν κάποιος ασκείται, μειώνει τις πιθανότητες για πολλά άσχημα πράγματα, όπως καρδιακές ασθένειες, οστεοπόρωση, πίεση, παχυσαρκία κλπ.. Κάποιοι πιστεύουν ότι άσκηση σημαίνει τρέξιμο με τις ώρες και βάρη μέχρι τελικής πτώσεως! Λάθος! 30 λεπτά, 3 έως 5 φορές την εβδομάδα, λογικής έντασης φυσική δραστηριότητα, αρκετής για να ανεβούν οι σφυγμοί της καρδιάς, κτίζει κανείς σιγά-σιγά μια καλύτερη αερόβια ικανότητα. Εάν συνδυαστεί κιόλας με ασκήσεις μυϊκής τόνωσης, συναρμογής και ευλυγισίας, τότε είναι το ιδανικό για κάποιον ο οποίος θέλει να καλυτερεύσει την γενική φυσική κατάσταση και δύναμη και να δει πλέον με άλλο μάτι την καθημερινή του ζωή.

Αερόβια ’σκηση

Αερόβια άσκηση, με απλά λόγια, κάνει κάποιος όταν χρησιμοποιεί το οξυγόνο και μόνο, για να παραχθεί η ενέργεια που χρειάζεται. Για να αναπτυχθεί η αερόβια ικανότητα που είναι και το ζητούμενο ( διότι αν η αερόβια ικανότητα δεν είναι καλή η κατανάλωση οξυγόνου δεν αρκεί, και μπαίνουμε γρήγορα στον αναερόβιο μηχανισμό παραγωγής ενέργειας και επέρχεται γρήγορα η κούραση), πρέπει η άσκηση να είναι συνεχής, τουλάχιστον για 20 λεπτά έως 60’, 3 έως 5 φορές την εβδομάδα σε μια ένταση τέτοια που θα μπορούμε να εκτελέσουμε την άσκηση στον χρόνο που έχουμε προκαθορίσει.

Μυϊκή Τόνωση

Αν κάποιος θέλει να είναι σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να αναπτύσσει την μυϊκή του δύναμη και αντοχή, και να δουλεύει πάνω σε αυτά κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό πάει να πει π.χ. ότι τα ψώνια από το μπακάλικο τα μεταφέρουμε από το αυτοκίνητο στο σπίτι δίχως να τα ακουμπήσουμε κάτω ή ανεβαίνουμε τις σκάλες και δεν παίρνουμε το ασανσέρ, και πολλά άλλα. Εάν μπορούμε, καλό θα είναι να κάνουμε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης των μυών 2 με 3 φορές την εβδομάδες κάνοντας κάποιες επαναλήψεις (8-12) στις βασικές μυϊκές ομάδες του σώματος μας.
Ακόμα θα πρέπει να ξέρουμε ότι θα πρέπει να έχουμε 1 ημέρα ξεκούραση τουλάχιστον για κάθε 2 ημέρες γυμναστικής για να μπορεί το σώμα μας να αναλαμβάνει και να ξεκουράζονται οι μύες.

Ελαστικότητα

Πολύ βασική παράμετρος για έναν ο οποίος κάνει ένα κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής. Όντας κάποιος ελαστικός μπορεί και κάνει πιο εύκολα όλες τις κινήσεις και πιο κοντρολαρισμένα. Έχει καλύτερη αίσθηση του σώματός του και έτσι γίνεται πιο αποδοτική η κάθε του κίνηση.

Η ελαστικότητα και η ευλυγισία είναι η καλύτερη πρόληψη κατά των τραυματισμών διότι οι μύες δεν καταπονούνται τόσο, όσο εάν δεν ήταν ελαστικοί. Όσο και αν φαίνεται περίεργο η ευλυγισία και η ελαστικότητα βοηθά κάποιον να κάνει πιο εύκολα την κάθε δουλειά με επακόλουθο να κάνει περισσότερη χωρίς να κουράζεται εύκολα, και έτσι να είναι πιο αποδοτικός.
Ασκήσεις ελαστικότητας των σημαντικότερων μυϊκών ομάδων κάλο θα είναι να γίνονται πριν και μετά το πρόγραμμα γυμναστικής, αλλά και γενικά 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

Συμπέρασμα

Χωρίς να χρειάζεται κάποιος να τρέχει καθημερινά έναν Μαραθώνιο και να σηκώνει τα εκατοντάδες κιλά σε βάρη, αλλά κάνοντας μια απλή, ολιγόλεπτη αλλά μεθοδική άσκηση, μπορεί να βελτιώσει την Φυσική του κατάσταση και την δύναμή του με αποτέλεσμα να έχει καλύτερη υγεία με λιγότερα προβλήματα και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση