Η φυσιολογία της γιορτινής μέθης

Η αφυδάτωση είναι και η κυριότερη αιτία των συμπτωμάτων του hangover, που είναι ο πονοκέφαλος, οι ζαλάδες, η δίψα, η ωχρότητα και ο τρόμος.

Η υπερβολή, το περιττό και η παραβίαση του μέτρου είναι οι ιδιότητες που προσδίδουν στις γιορτές την ιδιαίτερη αυτή χροιά, που μας κάνει να τις περιμένουμε με χαρά, αλλά και να υπομένουμε τις συνέπειες των καταχρήσεών μας στωικά και με καρτερικότητα.

Το αλκοόλ συνήθως ρέει άφθονο και εκτός ίσως από κάποιους νομιμόφρονες οδηγούς, οι υπόλοιποι συχνά αδιαφορούν για τις συνέπειες, μιας και το κέφι είναι το ζητούμενο. Ας δούμε, νηφάλια, πως δρα το αλκοόλ στον οργανισμό.

Από τις πιο γρήγορες επιδράσεις λοιπόν είναι αυτή που αφορά το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), το οποίο ελέγχει τις λειτουργίες του οργανισμού, όπως αυτή των αισθητηρίων οργάνων, των μυών, της ομιλίας και των ιδρωτοποιών αδένων στο δέρμα.

Το αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα του ΚΝΣ να αναλύει τα διάφορα ερεθίσματα που δέχεται από τα αισθητήρια όργανα και την ανταπόκρισή του σε αυτά (η εντολή για τη λειτουργία ενός μυός για παράδειγμα).

Οι συνέπειες είναι γνωστές: διαταραχή της ισορροπίας, της ομιλίας, θολή όραση, εφίδρωση, μειωμένη αίσθηση του πόνου.

Επιπλέον το αλκοόλ επιδρά στο μετωπιαίο λοβό, το κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει τις συνειδητές μας πράξεις και σκέψεις, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των αναστολών.

Το αλκοόλ έχει επίσης και διουρητική δράση, καθώς αναστέλλει την δράση της αντιδιουρητικής ορμόνης. Η συχνή διούρηση επιταχύνει την απώλεια υγρών από τον οργανισμό, γεγονός που οδηγεί σε αφυδάτωση.

Η αφυδάτωση είναι και η κυριότερη αιτία των συμπτωμάτων του hangover, που είναι ο πονοκέφαλος, οι ζαλάδες, η δίψα, η ωχρότητα και ο τρόμος.

Η επίδραση του στη παρεγκεφαλίδα, μειώνει την ικανότητα εκτίμησης των αποστάσεων και του ύψους, προκαλεί ίλιγγους και επηρεάζει την κίνηση των οφθαλμών.

Στο ήπαρ γίνεται ο μεταβολισμός του αλκοόλ. Το 90% μεταβολίζεται, ενώ ένα 10% αποβάλλεται δια μέσου της αναπνοής και των ούρων. Ο ρυθμός του μεταβολισμού είναι μία έως δύο μονάδες την ώρα (μία μονάδα αντιστοιχεί σε 25ml ενός ποτού, 125ml κρασί ή 280ml μπύρας).

Οταν πίνουμε, ο οργανισμός αντιδρά στην αύξηση της γλυκόζης στο αίμα με το να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα αισθήματα αστάθειας και κόπωσης.

Ο οργανισμός προκειμένου να ξεπεράσει την κόπωση μεταβολίζει υδατάνθρακες για άμεση παραγωγή ενέργειας, με συνέπεια την γνωστή αίσθηση πείνας.

Λίγες ώρες μετά…

Αν και ο ύπνος είναι η φυσική κατάληξη της μέθης, η ποιότητά του επηρεάζεται εξ’ αιτίας της αφυδάτωσης. Επιπλέον επηρεάζονται και οι φάσεις του και ιδίως αυτή του βαθέος ύπνου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ξεκούραση του οργανισμού. Ετσι την επόμενη ημέρα το αίσθημα της κούρασης παραμένει.

Η χαλαρωτική επίδραση του αλκοόλ στους μυς του φάρυγγα αυξάνει επίσης την πιθανότητα εμφάνισης ροχαλητού.

Η επόμενη μέρα

Το ήπαρ εξακολουθεί να μεταβολίζει αλκοόλ και είναι πιθανό ένα αλκοτέστ να βγει θετικό. Τα αποθέματα των βιταμινών του οργανισμού εξαντλούνται, ενώ η τοξικότητά του επίσης μπορεί να επηρεάσει το γαστρικό βλεννογόνο με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί γαστρίτιδα. Επίσης είναι πιθανό να εκδηλωθούν και καούρες.

Το αλκοόλ επηρεάζει και την οξεοβασική ισορροπία του οργανισμού. Η διαταραχή αυτής της ισορροπίας ιόντων όπως του ασβεστίου, του καλίου και του νατρίου έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα όπως κράμπες, αίσθημα δίψας, αδυναμία και διάρροιες.

Προκειμένου το ήπαρ να απαλλάξει τον οργανισμό από την υπέρμετρη συγκέντρωση τοξινών έχει ανάγκη νερού, αλλά η αυξημένη διούρηση ελαττώνει τα αποθέματά του, γεγονός που οδηγεί τον οργανισμό να το αναζητήσει από άλλα όργανα, όπως ο εγκέφαλος με αποτέλεσμα εκδήλωση έντονων πονοκεφάλων.

Ενα από τα προϊόντα του μεταβολισμού του αλκοόλ είναι και η ακεταλδεϋδη, μία ένωση με ιδιαίτερα τοξική δράση τόσο στο ήπαρ, όσο και στον εγκέφαλο και στο στομάχι.

Ο οργανισμός παράγει ένζυμα προκειμένου να εξουδετερώσει τις διάφορες τοξίνες που προέρχονται από το μεταβολισμό του αλκοόλ, αλλά ο ρυθμός παραγωγής και δράσης τους, είναι αργός σε σχέση με την παραγωγή τους, με συνέπεια τα συμπτώματα αδιαθεσίας να διαρκούν και την επόμενη μέρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση