Ο δεκάλογος της γαλοπούλας. Οι ειδικοί συμβουλεύουν

Ο δεκάλογος της γαλοπούλας. Οι ειδικοί συμβουλεύουνΗ γαλοπούλα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια του γιορτινού τραπεζιού, αλλά δυστυχώς φέτος κουβαλά χωρίς να φταίει, την καχυποψία του κόσμου, που άφησαν οι τρελές αγελάδες για ό,τι δεν …κολυμπάει. Στην προσπάθεια της πληρέστερης ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού ζητήσαμε την βοήθεια του κτηνίατρου κ. Παναγιώτη Μαραφέλια, για να μας αποκρυπτογραφήσει τις πολύ χρήσιμες συμβουλές της αγορανομίας, που αφορούσαν τόσο τον τρόπο επιλογής της γαλοπούλας, όσο και των υπολοίπων κρεάτων, που θα συνεισφέρουν στο γιορτινό τραπέζι.

Ο κτηνίατρος εξηγεί…

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κτηνίατρο κ. Μαραφέλια Παναγιώτη, μας ανέφερε ότι ο καταναλωτής πρέπει να προσέξει ώστε η γαλοπούλα να μην έχει πολύ έντονη κίτρινη χροιά στο λίπος, να μην μυρίζει άσχημα, είτε σαν σάπια – ταγγισμένη, είτε να έχει μυρωδιά από άλλα τρόφιμα όπως π.χ. ψάρια, να μην παρουσιάζει κόκκινα σημάδια στο λευκό μέρος του κρέατος. Η γαλοπούλα πρέπει να είναι καθαρισμένη, δηλαδή να μην έχει εντόσθια και ίχνη από φτερά, να μην είναι αφυδατωμένη, το οποίο μπορεί να ελεγχθεί με πίεση των δακτύλων πάνω στο κρέας που δεν πρέπει να αφήνει βαθούλωμα (αποτύπωμα) και να μην υπάρχουν κρύσταλλοι πάγου στην κοιλιά και τον θώρακα της. Στην περίπτωση που η γαλοπούλα είναι συσκευασμένη πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στις σφραγίδες που την συνοδεύουν.

Σε ότι αφορά τα αμνοερίφια, μας ανέφερε ότι η οσμή, το χρώμα, οι κρύσταλλοι πάγου και οι σφραγίδες, αποτελούν τα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν στην επιλογή μας. Πάντως μας επέστησε την προσοχή κυρίως στην επιλογή του εμπόρου, που θα κάνουμε τις αγορές μας, που θα πρέπει να είναι, αν είναι δυνατόν, άνθρωπος εμπιστοσύνης. Στην ερώτηση που του θέσαμε αν υπάρχουν τρελλές γαλοπούλες, ο κτηνίατρος κ. Μαραφέλιας μας απάντησε ότι αν και γαλοπούλες, κόττες και χοίροι μπορεί να τρέφονται και με οστεάλευρα, δεν υπάρχει κρούσμα που να συσχετίζει την μετάδοση της νόσου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στον άνθρωπο και να αφορά τα συγκεκριμένα ζώα.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση