Πώς να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να βουρτσίζουν τα δόντια τους

Πώς να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να βουρτσίζουν τα δόντια τουςΤο βούρτσισμα των δοντιών, είναι μια από τις καθημερινές συνήθειες της στοματικής υγιεινής την οποία, από πολλοί μικροί, όλοι μας μαθαίνουμε να πραγματοποιούμε μηχανικά ή (πολλές φορές) καταναγκαστικά. Με λίγα λόγια, το βούρτσισμα είναι μία συνήθεια. Αν αναλογισθούμε όμως εμείς, οι γονείς, πως αποκτήσαμε αυτή τη συνήθεια, η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι «με πίεση και κυνηγητό από τους δικούς μας γονείς, για το καλό μας». Αν σκεφτούμε τώρα πόσες φορές βουρτσίζουμε τα δόντια μας κάθε μέρα, πόσο σωστά τα βουρτσίζουμε και αν έχουμε συνείδηση γιατί τα βουρτσίζουμε ίσως οι απαντήσεις μας να μην είναι τόσο ενθαρρυντικές.

Έχουμε λοιπόν δίκιο όταν ανησυχούμε για την αμέλεια που δείχνουν τα παιδιά μας σχετικά με τη στοματική τους υγιεινή. Πιστεύουμε πως είναι έτσι το σωστό να πιέζουμε, να αναγκάζουμε ή να «δωροδοκούμε» τα παιδιά μας να βουρτσίζουν τα δόντια τους, για το καλό τους. Πόσο αποτελεσματική είναι όμως αυτή η μέθοδος; Όσο αποτελεσματική ήταν και στην δική μας περίπτωση.

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν ένας γονιός; Πως μπορεί να εκπαιδεύσει το δικό του παιδί να γύρω από τη στοματική του υγιεινή, χωρίς πίεση και καταναγκασμό;

Πρώτο απαραίτητο βήμα είναι μια απλή επίσκεψη στον παιδοδοντίατρό σας. Εκείνος θα εξετάσει το παιδί σας, θα επιβεβαιώσει την καλή κατάσταση του στόματός του και θα το διδάξει έγκυρα για την σωστή στοματική υγιεινή, τη συχνότητα του βουρτσίσματος, τις θετικές και τις αρνητικές συνήθειες γύρω από τη διατροφή του. Πριν όμως απ’ όλ’ αυτά, θα θέσει στο παιδί ένα δίλημμα. Θα το ρωτήσει αν τα δοντάκια που έχει στο στόμα του, θέλει να είναι δόντια γερά ή χαλασμένα!!

Νομίζετε πως η απάντηση είναι προφανής. Δεν είναι όμως για ένα παιδί που εκπαιδεύεται. Το παιδί που θα απαντήσει καταφατικά (ποσοστό 95% περίπου), καλείται να αναλάβει προσωπικά την υγεία των δοντιών και του στόματός του.

Και τότε δείχνει ενδιαφέρον να μάθει, να καταλάβει τον τρόπο που θα το βοηθήσει να πετύχει το στόχο του. Κι εσείς, δώστε στο παιδί σας απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρει! Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε στο σπίτι, είναι να του υπενθυμίζετε απλά τη συμφωνία που έχει κάνει με τον εαυτό του, χωρίς να το πιέζετε όταν εκείνο αμελήσει κάποια φορά τη στοματική του υγιεινή.

Μην ξεχνάτε ακόμα ότι τα παιδιά μαθαίνουν με τη μίμηση. Όσο βλέπουν εσάς να μην αμελείτε το δικό σας στόμα και να είσαστε τακτικοί στο βούρτσισμά σας, όσο σας παρατηρούν να προσέχετε τη δική σας διατροφή, να καταναλώνετε υγιεινά προϊόντα και να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες από γλυκά, το ίδιο θα κάνουν κι αυτά.

Φροντίστε ακόμα να ενθαρρύνετε την προσπάθεια του παιδιού σας να πετύχει το στόχο του: να κρατήσει δηλαδή τα δόντια του γερά.

– Κάντε την εμπειρία του βουρτσίσματος «παιχνίδι». Ζητήστε από το παιδί σας, αν είναι σε μικρή ηλικία, να βουρτσίσει τα δικά σας δόντια και μετά εσείς με τη σειρά σας βουρτσίστε τα δικά του.

– Ρωτήστε το μετά από το βούρτσισμά του πως νοιώθει το στόμα του, αν είναι δροσερό κι ευχάριστο, αν τα δοντάκια του νιώθουν ευχαριστημένα. Έτσι το βοηθάτε να αποκτήσει συνείδηση της ευχάριστης αίσθησης και της υγείας που προσφέρει το βούρτσισμα στο στόμα του. Φροντίστε να αποφύγετε να προκαλείτε το παιδί με πειρασμούς που το ωθούν να καταστρατηγήσει την προσπάθειά του.

– Αποσύρετε από την πρώτη ζήτηση μέσα στο σπίτι τα μικρά γλυκά και ζαχαρωτά που έχετε εκθέσει σε κοινή «θέα» στο τραπέζι.

– Εξαφανίστε από τα ντουλάπια της κουζίνας μπισκότα και ανθυγιεινά σνακ.

– Έχετε έτοιμα σε πρώτη ζήτηση φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς (ανάλατους), αυγό, σάντουιτς με άφθονα λαχανικά, όταν το παιδί πεινάσει στο μεσοδιάστημα των κυρίων γευμάτων.

Με λίγα λόγια, αλλάξτε τρόπο ζωής. Ίσως διαπιστώσετε κι εσείς οι ίδιοι πόσο καλύτερα θα αισθάνεστε αλλάζοντας κάποιες δικές σας βλαβερές καθημερινές συνήθειες. Φροντίστε τέλος, κάθε έξι μήνες, να επισκέπτεστε με το παιδί σας τον παιδοδοντίατρό του.

Εκείνος θα ελέγχει την κατάσταση των δοντιών του, θα κάνει καθαρισμό και θα τοποθετεί στα δόντια του παιδιού φθόριο, για να δυναμώσουν. Επιπλέον θα θυμίζει πάλι στο παιδί όσα του έχει διδάξει, μέχρι που εκείνο να καταφέρει να τα αφομοιώσει, να τα «κατακτήσει» και να τα κάνει μια θετική συνήθεια που θα το «μεταμορφώσει» στον αυριανό υγιή ενήλικα, χωρίς προβλήματα στο στόμα του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση