Μην της τρίζετε τα δόντια… Πηγαίνετε στο γιατρό!

Αν κάποιο βράδυ ακούσετε την/τον σύντροφό σας να …σας τρίζει τα δόντια, μη φοβηθείτε ότι σας βλέπει στο όνειρό του με άγριες διαθέσεις. Μπορεί απλά να παρουσιάζει τον λεγόμενο βρυγμό ή βρουξισμό.

Ο βρυγμός ειναι μία μη φυσιολογική συνήθεια, που γίνεται χωρίς την θέλησή μας και την επαναλαμβάνουμε (με ενδιάμεσα διαλείμματα) συνήθως κατά τον ύπνο, με κύριο χαρακτηριστικό το τρίξιμο των δοντιών, που οφείλεται σε παρατεταμένες μυϊκές συσπάσεις.

Χωρίς να είναι σπάνιο φαινόμενο (5% μέχρι 20% στον γενικό πληθυσμό) δεν ξεχωρίζει φύλο, δημιουργώντας προβλήματα σε άνδρες και γυναίκες.

Πού οφείλεται

Ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας του βρυγμού είναι το stress. Ολες οι καθημερινές καταπιέσεις, τα εμπόδια που συναντάμε, οι ανικανοποίητες ανάγκες μας που συσσωρεύονται σαν υπερένταση, θυμός, φόβος ή αγωνία μπορούν να δράσουν σαν εκλυτικοί παράγοντες του βρυγμού.

Το γιατί το άγχος διαλέγει να εκδηλωθεί στο στόμα μέσω του βρυγμού είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό αν σκεφθούμε ότι το στόμα είναι το πρώτο μέσο λήψης της τροφής και ανίχνευσης του περιβάλλοντος και σε περιόδους ψυχικών εντάσεων έχουμε άμεσες εκδηλώσεις όπως το κάπνισμα, το μάσημα της τσίχλας, το δάγκωμα σκληρών αντικειμένων (π.χ. στυλό), οι οποίες περνούν απαρατήρητες μια και είναι “ανώδυνες”.

Αλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι η συγκλεισιακή δυσαρμονία, δηλαδή να μη “κλείνει” σωστά το στόμα μας είτε λόγω έλλειψης δοντιών είτε από λάθος σφραγίσματα ή κακές προσθετικές εργασίες.

Στην παρουσία του βρυγμού παίζει κάποιο ρόλο και η κληρονομική προδιάθεση. Η σημαντικότερη όμως γενεσιουργός αιτία του βρυγμού είναι το άγχος όπως και για πολλές ασθένειες της εποχής μας.

Συμπτώματα

Αν και το τρίξιμο των δοντιών είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα, επειδή συμβαίνει ενώ κοιμόμαστε, γίνεται αρχικά αντιληπτό μόνο αν μας το αναφέρει… κάποιος άλλος.

Συνήθως οι ασθενείς παραπονούνται για πόνο στην άρθρωση της κάτω γνάθου (κροταφογναθική διάρθρωση), για πόνο δηλαδή λίγο μπροστά από το αυτί, είτε ότι δεν μπορούν να ανοίξουν το στόμα τους, συνήθως το πρωί, είτε ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την κάτω γνάθο (έλλειψη λειτουργικού συντονισμού), είτε ακόμη για συνολικότερη ενόχληση στους μύες του προσώπου.

Χαρακτηριστικοί είναι και οι θόρυβοι στην κροταφογναθική διάρθρωση κατά την διάνοιξη του στόματος και όχι σπάνια υπάρχουν αποτριβές στις κοπτικές επιφάνειες των προσθίων δοντιών και στις μασητικές των οπισθίων ή ακόμη και καταστροφή σφραγισμάτων ή προσθετικών αποκαταστάσεων.

Θεραπεία

Επειδή πρόκειται για μια επώδυνη κατάσταση, το πρώτο πράγμα που θα μας συστήσει ο γιατρός μας είναι παυσίπονα και μυοχαλαρωτικά, καθώς και να μην έχουμε …άγχος. Κατόπιν αφού ελέγξει τον τρόπο που κλείνει το στόμα μας και πιθανώς επέμβει για να εξισορροπήσει την σύγκλειση μας, ανάλογα με την κλινική εκτίμηση που θα κάνει, μπορεί να προχωρήσει στη κατασκευή νάρθηκα σύγκλεισης, αν το κρίνει απαραίτητο.

Θα πάρει ένα αποτύπωμα του στόματος μας και με την συνεργασία του οδοντοτεχνίτη, θα κατασκευάσει ένα μικρό διαφανές μασελάκι που καλύπτει συνήθως τα δόντια της άνω γνάθου.

Ο νάρθηκας σύγκλεισης φοριέται κυρίως τις νύχτες, αλλά σε έντονα προβλήματα και κάποιες ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας, από λίγες εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες. Είναι ένα μέσο που ανακουφίζει από τα συμπτώματα, χαλαρώνει τους μύες, σταθεροποιεί το κλείσιμο του στόματος, ξεκουράζει τις αρθρώσεις και παρεμποδίζει την αποτριβή των δοντιών.

Ο βρυγμός-βρουξισμός είναι μια επώδυνη κατάσταση που μπορεί να μας δημιουργήσει διάφορα προβλήματα. Χωρίς βέβαια να σημαίνει οτι είναι κακό να τρίζουμε πότε – πότε τα δόντια στη γυναίκα μας ή το αφεντικό μας, αρκεί να μην μας αγχώνει τόσο ώστε να πρέπει να επέμβει ο γιατρός μας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση