Βουλιμία, μια επικίνδυνη ασθένεια

Βουλιμία, μια επικίνδυνη ασθένειαΟ σύγχρονος τρόπος ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες, με την υπερκατανάλωση αλλά και την προβολή εσφαλμένων προτύπων, έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των διαταραχών της διατροφής, όπως η παχυσαρκία, η νευρική ανορεξία, η βουλιμία. Η υπέρμετρη αφθονία που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στις ψυχογενείς νόσους που σχετίζονται με τη διατροφή. Οι διατροφικές διαταραχές πλήττουν κυρίως τις γυναίκες και ιδιαίτερα τις έφηβες, οι οποίες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν το ‘τέλειο σώμα’ βρίσκονται σε μια διαρκή προσπάθεια για δίαιτα, χωρίς να γνωρίζουν το πόσο επικίνδυνο είναι, όχι μόνο για την υγεία αλλά και για την ίδια τη ζωή.

Τι είναι όμως η βουλιμία

Η βουλιμία ή νευρική βουλιμία (bulimia nervosa) αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες διατροφικές διαταραχές. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες νεαρής ηλικίας και έφηβες, χωρίς αυτό να αποκλείει τις μεγαλύτερες ηλικίες και τους άνδρες.

Τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία θεωρούν πολύ σημαντικό στοιχείο το μέγεθος και τη σιλουέτα του κορμιού τους στην αξιολόγηση του εαυτού τους. Χαρακτηρίζονται από τελειομανία η οποία δεν τους επιτρέπει να ‘πάρουν ούτε γραμμάριο’.

Το δεύτερο ιδαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η υπέρμετρη κατανάλωση τροφής σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (ονομάζεται και σύνδρομο τσιμπολογήματος), την οποία συνήθως αποβάλλουν μετά με την πρόκληση εμέτου.

Αλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούν προκειμένου να απαλλαγούν από τις ‘τύψεις’ που τους δημιουργεί αυτή η υπερκατανάλωση τροφής είναι η χρήση καθαρτικών και διουρητικών, καθώς και έντονη γυμναστική.

Οι λόγοι που οδηγούν στη βουλιμία δεν είναι ακόμα πλήρως διευκρινισμένοι αλλά συχνά σχετίζονται με πιέσεις που προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον. Οι γονείς συχνά ‘πιέζουν το παιδί να μη μείνει νηστικό’ ή άλλες φορές έχουν το φόβο μήπως το παιδί τους και κυρίως το κορίτσι, αυξήσει το βάρος του.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των διατροφικών διαταραχών έχουν παίξει και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα περιοδικά, αλλά και τα κέντρα αδυνατίσματος, τα οποία προβάλλουν διαρκώς ως πρότυπο το πολύ αδύνατο σώμα.

Η προβολή του καλοσχηματισμένου σώματος, που μας βομβαρδίσει καθημερινά μέσα, προβάλλεται και σε συνδυασμό με υψηλό κοινωνικό status αλλά και πρότυπο οικονομικά και οικογενειακά επιτυχημένου ανθρώπου.

Τι πρέπει να γίνει

Η ενημέρωση είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης. Η διατροφική εκπαίδευση αποτελεί σημαντική ασπίδα προστασίας. Γνωρίζοντας το ποιές τροφές έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα (χαμηλές σε θερμίδες), τις οποίες μπορούμε να καταναλώνουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα, μας απαλλάσσει από το άγχος της αύξησης βάρους.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να γίνει σαφές ότι το χαμηλό βάρος δε σημαίνει απαραίτητα και υγεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο υπάρχουν κίνδυνοι από την παχυσαρκία, άλλο τόσο υπάρχουν και κίνδυνοι από το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος. Ο υγιής είναι αυτός που έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος και τρώει υγιεινά.

Είναι πολύ προτιμότερο να έχει κάποιος κάποια κιλά παραπάνω από το φυσιολογικό και να διατρέφεται σωστά, παρά να έχει το ιδανικό βάρος και άσχημες διατροφικές συνήθειες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση