Ναρκισσισμός: Ενα αγκάθι στην σχέση

Ναρκισσισμός: Ενα αγκάθι στην σχέσηΑγαπήστε τον εαυτό σας για να μπορέσετε να αγαπήσετε και τους γύρω σας, λένε οι ψυχολόγοι, όμως στην περίπτωση που υπάρχει υπερβολική αυτοεκτίμηση και υπερεκτίμηση των προσωπικών επιτυχιών και δεξιοτήτων, τότε κινδυνεύετε να διαλύσετε κάθε διαπροσωπική σας σχέση. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα αμερικανών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology. Ο όρος «ναρκισσισμός» προέρχεται από τον ελληνικό μύθο σχετικά με τον Νάρκισσο, έναν ωραιότατο νέο ο οποίος ερωτεύτηκε το είδωλό του που έβλεπε να καθρεφτίζεται στο νερό πηγής και τελικά αυτοκτόνησε τρελός από το μάταιο πάθος του.

Ο ναρκισσισμός αποτελεί μια διαταραχή που αφορά τα άτομα που χαρακτηρίζονται από υπερβολική αυταρέσκεια και αυτοθαυμασμό. Ο ‘νάρκισσος’ έχει τουλάχιστον πέντε από τα παρακάτω εννέα χαρακτηριστικά:

1. ανάγκη αναγνώρισης της ανωτερότητάς του έναντι των άλλων

2. ενασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης και ομορφιάς

3. πεποίθηση ότι οι δεξιότητές του και η μοναδικότητά του μπορούν να αναγνωριστούν μόνο από υψηλού κύρους άτομα ή οργανισμούς

4. απαίτηση υπερβολικού θαυμασμού και προσοχής

5. απαίτηση ευνοϊκής αντιμετώπισης

6. εκμετάλλευση άλλων ατόμων

7. έλλειψη συναίσθησης των αναγκών και των συναισθημάτων των άλλων ατόμων

8. φθόνος προς τους άλλους ή πίστη ότι οι άλλοι τον φθονούν

9. αλαζονική συμπεριφορά.

Οι ναρκισσιστές, στην πλειοψηφία τους είναι άντρες, και όταν διατηρούν μια μακροχρόνια σχέση συνηθίζουν να λένε ψέματα, να είναι άπιστοι και να αναζητούν διαρκώς την επιβεβαίωση των άλλων.
Ενώ στην αρχή μιας σχέσης, ο ναρκισσισμός μπορεί να μην γίνει αντιληπτός, με το πέρασμα του χρόνου υπάρχουν εμφανή σημάδια μιας τέτοιας συμπεριφοράς που συχνά οδηγεί στη διάλυση μιας σχέσης.

Οι νάρκισσοι τείνουν να ξεπερνούν εύκολα τον κάθε χωρισμό, γιατί αποφεύγουν να δένονται συναισθηματικά με τον σύντροφο τους και δεν τρέφουν αληθινά και ουσιαστικά συναισθήματα για αυτούς. Μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι εύκολο να αλλάξει και συνήθως απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία με ειδικό ψυχολόγο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση