Αντιβιοτικά κατά της νόσου των τρελών αγελάδων

Ενα κοινό αντιβιοτικό πιθανόν να είναι αποτελεσματικό για την εξουδετέρωση των πρωτεϊνών που προκαλούν τη νόσο των τρελών αγελάδων, καθώς και άλλων νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, σύμφωνα με έρευνα Ιταλών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τετρακυκλίνες, μία κατηγορία κοινών αντιβιοτικών, πιθανόν να επηρεάζουν τη δυνατότητα των prions, (των πρωτεϊνών που προκαλούν τη νόσο των τρελών αγελάδων ή σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια BSE) να προκαλέσουν τη νόσο.

Οι επιστήμονες από το Εθνικό Νευρολογικό Ινστιτούτο, Carlo Βesta στο Μιλάνο, επεξεργάστηκαν δείγματα ιστών από ασθενείς με vCJD και αγελάδες με BSE, με τετρακυκλίνες.

Η επεξεργασία με τετρακυκλίνες έκαναν τα prions λιγότερο ανθεκτικά στην ενζυματική δράση, ενώ όσο αυξανόταν η δόση τόσο λιγότερο ανθεκτικά γίνονταν τα prions.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες χορήγησαν τετρακυκλίνες σε χάμστερς με scrapie (σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των προβάτων), τα οποία νόσησαν πολύ αργότερα και έζησαν περισσότερο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες δείχνουν ότι οι τετρακυκλίνες, οι οποίες έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση, ανεξάρτητα από την αντιβιοτική τους δράση, πιθανόν να απενεργοποιούν τις πρωτεΐνες (prions) που προκαλούν τη νόσο των τρελών αγελάδων ή άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση