Στο προσκήνιο ξανά η σύφιλη στη Μ. Βρετανία

Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα σύφιλης στην Μ. Βρετανία με αποτέλεσμα οι ειδικοί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, θεωρώντας επιτακτική την λήψη μέτρων προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Το διάστημα μεταξύ 1998 έως και το 2000 τα περιστατικά σύφιλης διπλασιάστηκαν, με τα πιο υψηλά ποσοστά να παρατηρούνται στην περιοχή του Λονδίνου και στην Βορειοδυτική Αγγλία.

Το φαινόμενο αυτό αποδεικνύει ότι δεν έχει περάσει στο επιθυμητό βαθμό το μήνυμα για ασφαλές σεξ, τόσο στους ετερόφυλους όσο και στους ομοφυλόφιλους. Επιπλέον το κοινό φαίνεται να αγνοεί την νόσο και ακόμα περισσότερο τα πρώτα συμπτώματα της, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενημερωτικών εκστρατειών.

Τι είναι η σύφιλις ;

Μικροβιακή λοίμωξη, γνωστή από αιώνες που προκαλείται από τις σπειροχαίτες. Υπάρχουν τρία στάδια της νόσου. Η δημιουργία έλκους στα γεννητικά όργανα είναι το πρώτο στάδιο, που είναι πολύ μεταδοτικό και μπορεί να κρατήσει από 1 – 5 εβδομάδες. Ακόμη και χωρίς θεραπεία το στάδιο αυτό συνήθως υποχωρεί. Όμως 25% των μολυσθέντων θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, τη δευτερογενή σύφιλη. Αυτό το στάδιο παρουσιάζει χαρακτηριστικό εξάνθημα, πυρετό κ. ά. Και σ’ αυτό το στάδιο η μεταδοτικότητα της νόσου είναι μεγάλη. Στο τρίτο στάδιο (παραμελημένες περιπτώσεις που σπάνια συναντάμε σήμερα) η νόσος προσβάλει το νευρικό σύστημα και την καρδιά, δεν είναι συνήθως μεταδοτική και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση